26.11.07

Saim Erken : Yabancı


Öyle sık sık sergi salonlarında dolaşan biri değilsem de, kentin belli başlı müze ve sergilerini arada sırada da olsa ziyaret ederim..

Bu ayın başlarında olmalı.. Sık sık film izlemeye gittiğim Caddebostan Kültür Merkezi (CKM)'nde gördüğüm Yabancı adlı serginin ressamıydı Saim Erken..

Sergi çoktan sona ermiş olmalı.. Yani, yazmakta bir hayli geciktiğimin farkındayım..

O gün aldığım sergi kataloğuna gözüm yeni ilişti de, etkilenmiş olduğum o ressamı geç de olsa yazayım dedim..

Yine bir film izleme öncesi, seansın başlamasını beklerken "faydalı bir iş yapayım" diyerek merkezin sergi salonuna girmiştim..

CKM'nin ilk defa gördüğüm ve gayet geniş bulduğum sergi bölümünde adını daha önce duymadığım, haliyle resimlerini de ilk kez gördüğüm bu ressamla tanışmış oldum..




O gün, bundan sonra -sinemalar kadar olmasa da- sergileri de dolaşmaya, bu çeşit yeni keşifler yapmaya karar verdim..

Saim Erken 1965 doğumlu, Marmara Üniversitesi A.E.F. Resim Bölümü mezunu..
Ayrıca M.S.Ü. Resim Bölümü'nde yüksek lisans yapmış..

Erken'in dünyada örnekleri olsa da Türkiye'de pek benzerini görmediğim bir stili ve resim anlayışı var..
Resimlerinin beni görür görmez etkilemesinin sebebi, çeşitli ebatlardaki tablolarında (sanırım eski bir 'fotograf sever' olduğumdan) bir fotograf karesinde yer almışcasına donmuş, tek tük ya da kalabalık figürleri görmem olsa gerek..




Oldukça uzun 'panaromik' ebatta olanları da ihtiva eden, büyük bir kısmı plaj, sahil ya da kent 'dekor'u önünde tek başına ya da gruplar halinde 'duran', ama her halükârda yalnızlığı hissettiren resimler bunlar..

Kadınlı, erkekli, çocuklu figürlerin arkasındaki bu dekorlar genelde sade ve ayrıntısız olmakla birlikte pek azı da, kentin tanıdık yerlerini nispeten ayrıntılı olarak göstermekte..

Figürsüz resmi yok denecek kadar az olup, figürlü de olsa bazı yapıtlarında bariz bi şekilde soyutlama endişesi de sezilen Saim Erken'i 'keşfetmekten' memnunum..