22.6.08

Speed Racer :: Hızlı Yarışçı


Soyadınız 'Yarışçı' olsa, oğlunuza 'Hızlı' adı verir misiniz?.
Eğer aileniz, müthiş bir yarış arabası olan Mach 5'i tasarlayıp yapan bir baba; babasının ürettiği arabalarla pistlerde yarışırken rahmetli olmuş efsanevi bir yarışmacı ağbi; yarışçı iki ağbiden etkilenerek bu spor hakkında geniş bilgi sahibi olmuş küçük, şirin ve çokbilmiş bir kardeş ve de beş erkek, üstüne bir de maymundan oluşan böyle bir güruhu -şikayetsiz- çekip çeviren bir anneden oluşuyorsa, bu ortanca oğlanın adının Speed, soyadının Racer olmasından daha normal ne olabilir ki?.

Başarılı genç yarışçı Speed, 'namussuz' bir patrona ait olan ve yarış dünyasının -neredeyse- tekelini oluşturan dev Royalton Endüstri’den gelen, son derece kârlı ve baş döndürücü transfer teklifini, küçük ve de bağımsız Racer Motors’un sahibi olan 'namuslu' babasının da etkisiyle geri çevirmiştir..


Bu 'aptalca ve küstahça' meydan okuma, allahı para olan Mr. Royalton'ı elbette çok kızdıracaktır..
Kolayca tahmin edilebileceği üzre, bu ret olayı aynı zamanda, iyi ile kötü arasında gerçekleşecek ve tüm film boyunca da kıyasıya sürecek bir savaşın ilanıdır..






Kompile Bir Aile Filmi


Siz deyin, "üç boyutlu animasyon", ben diyeyim, "video oyunu", bir başkası desin, "pek bilemedim yeni bir şey olmalı" ve de hepimiz birlikte diyelim, "güzel bir karışım bu" şeklinde tarif edilebilecek filmi, meşhur Matrix efsanesinin yaratıcıları Wachowski Kardeşler yönetmiş..

Biraderler, altmışlı yıllarda, Japonya'da, Tatsuo Yoshida’nın yarattığı ve hemen akabinde A.B.D. televizyonlarında gösterildiğinde pek rağbet gören bir çizgi filmin hikayesinin özüne sadık kalarak, ancak Racer Ailesi'ni daha önde tutan bir anlayışla yeniden hazırlamışlar..

'Hayali' Cosmopolis şehrinde geçen Speed Racer'ın, çeşitli kuşakları etkilemiş kırk yıllık geçmişine uygun bir şekilde, belirli bir döneme ait olmadan; geçmişin, şimdinin ve geleceğin yaşam tarzını, modasını ve de teknolojisini, hatta sinema estetiğini sentezleyerek bize yansıtması oldukça ilginç..






Başka filmlerde de izlemişimdir ama daha çok Fatih Akın filmlerinden aşina olduğum Alman oyuncular, Moritz Bleibtreu ve Ralph Herforth'la karşılaşmak (Film setinin Almanya'da olmasıyla bir ilgisi olabilir.) bana ilginç gelen diğer bir ayrıntıydı..

Sonuçta -içerik olarak- Wachowski Kardeşler'in şanına pek de yakışmayan, türe meraklı büyüklerin dışında daha çok çocuklara hitap eden, her yönüyle şirin, eğlenceli 'hâzâ' bir aile filmi, Türkiye'deki 'kompile' adıyla Hızlı Yarışçı Speed Racer..


3  /5