13.10.08

A Perfect Circle'ın Imagine Yorumu yahut Vasiyetimdir



Eski bir müziksever olarak John Lennon'ın Imagine şarkısını elbette severdim..
Fakat benim için çok yeni sayılacak bir grubun bu şarkıya yaptıkları 'cover'ı dinlediğimde adeta çarpıldım..

Şarkının sözlerini bilenlere bu 'çarpılma' olayı gayet normal gelecektir belki ama benim demek istediğim çarpılma, başka bir şey..

Yeni yetme rock grupları içinde yeri benim için çok önemli olan A Perfect Circle, bu, yılların şarkısını öyle bir yorumlamış ki -itiraf etmesi zor olsa da- asıl yaratıcısını da aşmış sanki..

Bu yeni yorumun beni böylesine etkilemesinin sebebi; belki de, John Lennon'ın, zamanında -her şeye rağmen- umutlanarak yazdığı şarkının, günümüzün o umuttan eser kalmayan ortamında, ancak böylesine bir 'ağıt' şeklinde söylenebileceği gerçeği olmalı..


Parçayı ilk dinleyişim sonrası aklımdan geçenler yaklaşık şöyle bir şeydi: "Bu herhangi bir cover değil.. Bu, Lennon ustanın 'güzel ve cesur' sözlerini alıp bir başyapıt yaratmaktır.. Bu, bir müzik parçasını dinlerken 'ağır' bir duygu yoğunluğu içinde kalakalmaktır."

Yine aradan geçen yıllar sonra, işte şimdi de şöyle düşünüyor, daha doğrusu vasiyet ediyorum ki; (işte bu sefer kesin çarpılabilirim!) ölünce peşimden bir cenaze marşı çalınmayacağına göre; daha sonra, oldu da -pek sanmıyorum ama- beni anmak isteyenler çıkarsa -mevlit niyetine- arada bir bunu çalsınlar..






Eğer bunu yaparsanız, o an nerede olursam olayım, beni hatırlayışınızı hissedeceğime dair şimdiden söz veriyorum.. 

(Böylesine, yerine getirilip getirilmediği sorgulanamayacak söz vermelerin de hastasıyımdır.. Hiç tereddütsüz veririm sözümü.. Kimse tutamaz beni.)




2 yorum:

  1. Adsız13.10.08

    vaay baba çok güzel yorumlamışsın demek istediklerini güzel anlatmışsın ama senin a perfect circle dinlediğini bilmiyodum :D

    YanıtlaSil
  2. Adsız19.10.08

    gerçekten inanılmaz etkili bir parça... insanı çarpıyor

    YanıtlaSil