17.11.08

Umumi Vasıta Koltuklarında Vuku Bulan Ceket Eteği Gerginliğinin Psikolojik Tezahürlerine Dair


Belediye otobüsünde ya da bir dolmuşta oturmakta olan bir adamın ceketinin koltuğa uzanmış ucuna, yanına yeni yerleşen bir başkasının oturması olayının -sonuçları bakımından- ceketi üzerine oturulan kişinin karakteri üzerine bize önemli ipuçları verebileceğini hiç düşündünüz mü?.

Sizi bilemem ama -ne işime yarayacaksa- ben bunu da düşündüm üstünüze afiyet..
Arz edeyim..

Ceketine ya da paltosuna oturulan kişi eğer 'normal' biriyse, giysisindeki gerginliği hissettiği anda yanındakinin kıç nahiyesini zorlayacak bir çekişle (Ki bunun şiddeti, kişinin o anki psikolojisine uygun olarak az ya da çok olabilir.) ceketini kurtarmaya çalışır..
Ötekisi de -çok afedersiniz- eşek değil ya, hafiften kıpırdanır ki aralarındaki fiziki gerginlik o anda sona erip sukunet avdet eder..

Sitayişle bahsetmeliyim ki, muhtelif vasıtalarda, bu durum muvacehesinde birbirlerinden af dileyenler dahi görülmüştür; ki cemiyet sulhü açısından -filhakika- bu memnuniyet verici bir davranıştır..
Filvaki- adabımuaşeret elzemdir caanım efendim..


Gelelim, aynı durumdan mustarip olan -garibim- sessiz ve çekingen kişilere..
Bilemiyorum onlardan günümüzde kaç adet kaldı ama; bu huyu, suyu güzel şahıslar -isteseler de- bu duruma bir tepki veremezler..
Onlar, sadece sabrederler ve yanlarına umursamazca kurulan bu kişilerin kendisinden önce araçtan inmesi için içlerinden dua ederler..
Doğrusu bu manzara, görebilen gözler, duyumsayabilen gönüller için ne hüzün vericidir yarabbi!.



2 yorum:

  1. Diyeceğim o ki,peki ceketinin ucunu pervasızca yan koltuğa salana ne demeli? Şaka bir yana(pek belli olmasa da)1930-40'ların gazete yazıları gibi bir tat aldım bu yazıdan. Sanırsın o devir gazetelerini yalamış yutmuşum! Yürü be Numan abi(bilerek ğ'siz yazıyorum) kim tutar seni:))

    YanıtlaSil
  2. ğ'siz ağbi yazanlara aşina değilem :p

    YanıtlaSil