23.1.09

Kendi Sözleriyle Woody Allen'a Şöyle Bir Bakmak



Woody Allen'ı severim; filmlerini, yazdıklarını..
Bu çekingen tavırlı, mutsuz görünümlü 'enteresan' adamın çok şeyler söylediği onlarca filminin yanısıra ayrıca birer özdeyiş niteliğindeki sözleri de pek meşhurdur.. İşte bazıları:

"Soruyu bilmiyorum ama cevabı seks"
"Bütün cevaplarınıza karşı sorularım var"
"Tanrıyı güldürmek istiyorsanız, ona planlarınızı anlatın"
"Entellektüeller de mafya gibidir; yalnızca kendinden olanı vurur"
"Ölümsüzlüğe yapıtlarımla değil, gerçekten ölmeyerek ulaşmak istiyorum"
"Ölmekten korktuğumdan değil, sadece gerçekleştiğinde orada olmak istemiyorum"


Mutsuzdur, hem de umutsuz.. Gençlere, önlerindeki hayat için öyle güzel şeyler söyleyecek biri değildir.. Hamaseti falan da sevmez zaten..
Onlara şöyle seslenir: "Hayatın bir anlamı falan yokmuş, ben bulamadım."
"İnsan yaşlandıkça bilgelik falan da kazanmıyor, boşuna umutlanmayın."
Bir bakıma, şu garip dünya sirkinin 'makyajsız palyaço'su diyebileceğimiz Woody için özeleştiri kaçınılmazdır belki ama, öte yandan kendini beğenmişliğin de zirvesindedir..

Bir filminde bizzat canlandırdığı kahramana bir gazeteci sorar: "Eleştirmenler sizin narsist olduğunuzu düşünüyor. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?"
El cevap: "Ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Şayet kendimi mitolojik bir karakterle özdeşleştirecek olsam bu karakter Narkissos değil, Zeus olurdu."

Bence bu sözler o kahramanı değil, şüphesiz, bizzat kendisini anlatır; bir de onun: "Tanrı öldü.. Marx öldü.. Ve ben kendimi hiç iyi hissetmiyorum.." dediğini düşünürsek..

4 yorum:

  1. yazayım mı yazmayayım mı çok düşündüm be a_bi. Bu yazıyı da hatırlıyorum emme...:) Canım hepsi senin değil mi istediğin zaman yerini değiştirirsin^_* Al! Bu da Kadim Türk Blog Yorumcusu kimliğimle yazdığım en 'anlamlı' yorum oldu. Kendi kendime konuşma geyiğimden başka 'geyiğini' çekebildiğim tek insan Woody herhalde. Azıcık da yazı ile alakalı yazayım vicdanen...Ama woody "geyiği" ile benimki bir değil tabii...

    YanıtlaSil
  2. Adsız24.1.09

    Ben severim Woody Allen filmlerini. Hele bir de kendisi oynuyorsa çok hoşuma gider. Hep aynı tarz ama farklı tad! Aynen böyle düşünüyorum filmleri için.Bol dialog, seçkin müzikler ve tabii ki birbirinden güzel şehirler...Keyifle izlerim!Hele son Avrupa filmleri birbirinden güzel...

    YanıtlaSil
  3. sana geçenlerde beş yıldız fırlatıp ceneviz cevizi pardon düşesi ünvanını boşa vermemişim demek ki tu_bacı_ım (:)
    bu yazıyı hatırladıysan, sözde en son, fekat en azından iki yıl önceki önerim olan hağla yı da haydi haydi hatırlarsın diyor.. sana daha nice nice iyi hatırlamalar diliyorum.

    woody candır vildan :)

    YanıtlaSil
  4. Adsız31.5.10

    "TANRI ÖLDÜ, MARX ÖLDÜ... VE BEN KENDİMİ HİÇ İYİ HİSSETMİYORUM!"

    Harika yaa... Woody Allen gibi bir adamla aynı fikirleri paylaşıyor olduğumuzu görmek, beni müthiş heyecanlandırdı! :)

    YanıtlaSil