22.1.10

Up In The Air / Aklı Havada: Her Uçuşun Bir İnişi Vardır


Jason Reitman’ın yönettiği ve George Clooney, Vera Farmiga, Jason Bateman ile Melanie Lynskey’nin oynadığı Aklı Havada (Up In The Air), 15 Ocak 2010’da UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarılıyor.

Ryan, bütün iş yaşamı şehirden şehire iş seyahatlerinden ibaret olan bir şirket elemanıdır.
Çalıştığı şirketin seyahat bütçesini küçültmesi üzerine Ryan kendini beklenmedik bir mücadele içinde bulur.
Tam da rüyalarını süsleyen seyahat tutkunu kadınla yeni tanışmışken, çalıştığı şirket tasarruf önlemlerini gerekçe göstererek, bundan sonra daha az seyahat etmesini uygun bulmaktadır.

(sadibey.com)








Emekçiyi Emekçiye Kırdırmak


Aklı Havada, hemen hemen sürekli uçmak suretiyle, yerle ya da gerçeklerle baş başa kalmaktan yırttığını zanneden bir garip adamın ‘görünürde’ hafif ve komik hallerini anlatırken, ‘görünürde ve gerçekte’ gayet ciddi mevzulara da değinmeyi ihmal etmeyen başarılı bir film..

Yıllarca emek verdikleri şirketlerine gelen bir takım taşeron işlevli ‘yabancı’ adam ve kadınlar tarafından sürpriz bi şekilde işten çıkarılan zavallı insanların can havliyle ağızlarından çıkan itirazlar üzerinden komedi yapılacakmış izlenimi vererek, ilk bakışta rahatsızlık uyandırır gibi oluyorsa da film, bütün bu acı gerçekler üzerinden hedeflediği şeyin, boka sarmış siyasal sistemin kendisi olduğunu içten içe hissettirmesiyle, olası olumsuz eleştirileri başlamadan bitirmesini de biliyor..
Zaten bu filmin, tanıtım iddialarının aksine, komedi olmaktan epeyi uzak bir dram olduğunu da belirtmek lazım..

Mevzuyu fazla değil birazcık zorlayarak filme daha ideolojik açıdan bakmak da mümkün: Kişileri işinden kibarca kovanlar, onların patronları değil, yine onlar gibi bir patrondan emir alan ve her an işten atılma riskiyle yaşayan başka bir şirketin çalışanlarıdır.. Daha açıkça söylemek gerekirse, tüm bu olan bitenler emekçilerin emekçilere kırdırılmasından ibarettir..




Up In The Air'de George Clooney her zamanki rahat ve usta oyunculuğunu sergilerken, Vera Farmiga, durumundan kaynaklanan gizemi başarıyla yansıtıyor..
Genç ve hırslı, ancak insani hassasiyetlerini henüz yitirmemiş bir iş kadını olarak Anna Kendrick ise muhteşem..