26.3.11

Konferenz der Tiere :: Sevimsiz İnsanlar


Aralarında Miki Fare'yi göremedim ama Tazmanya Canavarı gibi, bir sürü çizgi filme kahraman olmuş ya da olmamış bilumum hayvanların tarihi toplantısına hoş geldiniz..

İklim değişikliği sonucunda buzulların eridiği kuzey kutbundaki evini yitirmiş Kutup Ayısı ile Fransız züppesi havalarındaki bir Horoz gibi -birbirleriyle alâkasız- 'numunelik' hayvanları, duşu ve naylon perdesiyle tam takım bir banyo küvetinin içinde okyanusu aşarlarken gördüğümde, içimden "Eyvah!" dedim ama artık çok geçti..

Bu arada, insanların hoyratlığı sonucu çıkan büyük yangınlarla Avustralya kavrulmakta; Türlerin Kökeni'nin sırlarını, evrimin ayak izlerini saklayan Galapagos Adaları, petrol sızıntılarıyla kararmaktadır..



En son küvette bıraktığımız hayvan arkadaşlarımızı, Afrika'nın pek geniş savanalarında görünce anladık ki eksantrik teknenin yolculuğu gayet başarılı geçmiştir..
Yazları yağışlı, kışları kurak geçen bu tropikâl alanların ve dolayısıyla da orada yaşayan hayvanların da sorunu büyüktür ve buna neden olanlar yine insanlardır..




Savanaların susuz mevsimlerinde hayat kaynağı olan ırmağın önüne dikilen koca baraj, birleşip de güçlü olmanın yollarını arayan hayvanların ilk hedefidir..


Mehmet Ali Erbil'in Sesiyle


İnsanların çevreyi kirleterek, doğayı keyfince kullanarak tetiklediği iklim değişikliğiyle ve doğal kaynakları tüketmesiyle meydana gelen olumsuz ortamda, birçok hayvan türünün yok olmasına dikkat çekmeye çalışan filmin bu misyonuna saygı duymamak ne mümkün..




Ancak, bu Alman malı film, 'idare eder' animasyon görüntü kalitesine karşın, baştan savma senaryosu ve delik deşik dramatik yapısıyla, orta seviyeden Amerikalı örneklerinin bile yanına yaklaşamıyor..
Kaldı ki bütün bu kötülemeyi, cümle hayvanların, Birleşmiş Milletler'e yaptıkları o 'akla zarar' çıkarma harekâtını görmemezlikten gelerek yapıyorum..




Çocukluğumuzdan beri yapıla yapıla eskimiş çizgi film numaralarını bir bir tekrarlayan Sevimli Hayvanlar, büyükleri asla tatmin etmeyecek, en fazla ilkokul seviyesindeki çocuklara hitap edebilecek, sıradan bir yapım..
Zaten, afişinin tepesine kocaman harflerle, "Mehmet Ali Erbil'in sesiyle" yazmalarından da anlıyoruz ki gösterime sokanlar da filmlerinden pek umutlu değiller..


Yönetmen: Reinhard Klooss
Senaryo: Reinhard Klooss, Holger Tappe
Orijinal seslendirme: Billy Beach, Jim Broadbent, James Corden, Nicola Devico Mamone
Yapım: 2010, Almanya, 93 dk.


(İşbu yazı Tersninja.com'da yayınlanmıştır)