24.4.11

I Am Number Four :: Numaran Kaçtı Senin Yavrucum?


Hatırlarsanız, son zamanlarda daha çok, mavi gezegenimizi işgâl etmeye ya da doğal kaynaklarımızı sömürmeye gelen uzaylılarla uğraşıyorduk..

Dünyamız bu kez, kendi gezegenlerindeki karışıklıklardan kaçan, bir nevi mülteci denebilecek, yakışıklı 'iyi' uzaylılara ve onları tâkip ederek yok etmek isteyen, burun kenarından solungaçlı ve de kalas kesimli 'kötü' uzaylılara mekanlık etmektedir..

Sayılarının dokuz adet olduğu söylenen, bu genç ve süper yetenekleri hâiz kaçaklardan Dört Numara (Alex Pettyfer), düşmanları tarafından yeri tespit edildikçe -kimliğini de değiştirerek- koruyucusu Henri (Timothy Olyphant) ile birlikte, şehir şehir dolaşmaktadır..

Son kimliğiyle yeni bir şehre yerleşen, Henri'yi babası olarak tanıtarak, burada okula da başlayan Dört Numara'nın yeni adı John Smith'dir..


Yakışıklılığıyla hemen dikkat çeken John Smith, buna rağmen, okula yeni başlayan her Amerikalı öğrencinin başına gelenleri o da yaşayacaktır..
Hepsinden farklı olduğu için, okulun, haylaz olduğu kadar kıdemli, gaddar olduğu kadar da sürü psikolojisine tâbi çetesinin hışmına uğrayan bir çocuğu korumaya kalkışan John'ın, o çetenin kara listesine alınması, bunlardan sadece biridir..

Bu arada John Smith, okulun fotoğrafçılık kolunda faaliyetini sürdürürken durmadan çekim yapan, arta kalan zamanlarda da kendisine göz süzen Sarah (Dianna Agron)'a âşık olacak; zorda kaldıkça ortaya çıkan farklı yetenekleriyle de gücüne güç katacaktır..

Dağdan taştan keklik gibi sekebilen, yerden bir zıplayışta, yetmiş metrelik minarenin şerefesine çıkıp ezan okuyabilen, yüzlerce metrelik uçurumun dibindeki suya balıklama atlayabilen Dört Numara John'ın yeni numarası, avuçlarının ortasından ışık saçarak, ortalığı bi güzel aydınlatabilmesidir.. Delikanlımız, 'el feneri' âletinin isim hakkını, böylece, lâyıkıyla vermiş olacaktır..




Finale doğru ortama, Altı Numara (Teresa Palmer) da katılacak, iyilerle kötülerin bol patlamalı, çokça cayırtılı mücadelesi, alabildiğine zirve yapacaktır..

Eser Miktarda Bilim Kurgu

Dört Numara'nın, okula devam ederek kendini kamufle etme çalışmaları, dünyalı kız ile uzaylı erkeğin aşkları falan hep, insan kız ve vampir oğlan ikilisine sahip Twilight serisini akla getirmekle kalmıyor, seyircide, kesinlikle onun bir kopyasını görüyor izlenimi bile bırakıyor..




Filmin, aslında temelini oluşturan 'dünyaya geliş' olayı hakkında hiç bir bilgi vermeyen, bu hususta değil derine inmek, birazcık kafa yormamıza bile imkân tanımayan bir yapısı var..
İşin sadece satıhında durmayı yeğleyerek, direkt aksiyona, kapışmaya meyleden bir filme ben hayatta prim vermemişim, buna mı vericem a dostlar!

Yine de, eser miktardaki bilim kurguyu, aksiyon ve gerilimle harmanlamayı bilen ve de türünün bütün klişelerini bolca kullanan bir film olarak I Am Number Four, en azından aksiyon ve macera sevenleri salonlara çekebilir..

I Am Number Four / Ben Dört Numara


Yönetmen: D.J. Caruso
Senaryo: James Frey, Alfred Gough
Oyuncular: Dianna Agron, Timothy Olyphant, Alex Pettyfer, Kevin Durand, Jake Abel, Teresa Palmer
Yapım: 2011, ABD, 109 dk.

2,5   /5


(İşbu yazının bir kısmı Tersninja.com'da yayınlanmıştır)