17.6.11

Wrecked :: Küçük Emrah Kazazede


Vücudunda muhtelif yaraları olan, bir bacağı kaportaya sıkıştığından kıpırdayamaz vaziyetteki genç bir adam (Adrien Brody), hurdaya dönmüş bir arabanın içinde yavaş yavaş kendine gelmektedir..

Belli ki araba yoldan çıkmış ve sonra da ormanlık bir bölge olan bu uçuruma yuvarlanmıştır..
Arabanın arka koltuğunda yatan ve dışarıda fark edilen cesetler, bu yaralı adamın yalnız seyahat etmediğinin kanıtıdır..

Ancak, nereden gelip nereye gittiğini, kazadan önce ne yaptığını, hatta kim olduğunu dahi hatırlamayan kahramanımızın işi gerçekten zordur..

Tabii ki öncelikli çabası, hayatta kalabilmek içindir..
Zira, 'kuş uçmaz kervan geçmez' bir bölgede, özellikle araştırma yapılmadığı sürece de kimselerin göremeyeceği bir konumda mahsur kalmış bu adamın evvela kendini arabadan dışarıya çıkarması, sonra da açlığını ve susuzluğunu gidermesi gerekmektedir..




Bir süre sonra ayağını -ciddi bir yarayla- sıkıştığı yerden kurtaran eleman, arabadan çıkar ve hiç bi şekilde âşina olmadığı bu ıssız yerden uygarlığa çıkacak yolu -sürünerek de olsa- aramaya başlar..

Bu sırada radyodan, bazı kişilerin banka soyduktan sonra ortadan kaybolduklarının haberini duyması ve çanta dolusu para ile bazı kimlikler bulması sonucunda doğan, bu soygunla kendisi arasındaki bağlantı şüphesi, iyice kafasını karıştırır..

Sanırım, 'cast' zayıflığına bir çare olarak düşünülmüş -dost kontenjanından- bir köpek ve arada bir görünerek yürek hoplatan -korku kontenjanından- bir pumanın varlığına itiraz edecek değilim.. 
Lâkin, kafası arada bir gidip gelerek, geçmişten bölük pörçük enstantaneler hatırlayan zavallı adamın karşısına sık sık çıkarılan bir genç kadın ile diğer insan görüntüleri, bize bazı şeyler anlatmak istiyor gibidir..




Adrien Gibi Malın Olsun

Yönetmen Michael Greenspan'in ilk uzun metrajı olan Wrecked, bir nevi kapana kısılan ve fazla hareket alanı bulamayan bir adamı konu almasıyla -yakın geçmişin filmleri olan- Buried ve de 127 Hours'ı hemen aklımıza getiriyor..
Oysa, o filmlerdeki hem senaryo, hem de yönetim bağlamında göze çarpan ustalıktan burada eser yok..
Üstelik bu filme nazaran, hareket alanı daha da kısıtlı olan o kahramanların arka plânına döşenen, yoğun ve zengin tasvirlerin burada yanına bile yaklaşılamıyor..




Sona erdiğinde, yavanlığın ve tatminsizliğin dışında ilk hissedilen şey, bu filmin tam bir 'kısa film' senaryosuna sahip olduğu ve de ancak o durumda seyirci üzerinde bir etki bırakabileceğiydi..

Çok istediği halde- doğru dürüst bir gerilim de sağlayamayan filmin, elindeki tek 'değer' olan Adrien Brody'yi, kana, çamura bulayıp süründürmekten, tepe tepe kullanmaktan başka bir numarası yok..
Bir de bunu yaparken, zaten doğuştan 'Küçük Emrah Bakışlı' Brody'nin, acı çeken suratının girdiği komik biçimlerin, özümü filmden iyice kopardığını eklemek isterim..


Wrecked  / Tuzak


Yönetmen: Michael Greenspan
Senaryo: Christopher Dodd
Oyuncular: Adrien Brody, Caroline Dhavernas, Adrian Holmes, Ryan Robbins
Yapım : 2011, ABD / Kanada, 91 dk.

5   /10


(İşbu yazının bir kısmı Tersninja.com'da yayınlanmıştır)