14.7.11

Larry Crowne :: Tom Hanks Eğleniyor


Yıllarca deniz kuvvetleri mensubu olarak, vatanına -aşçı olarak da olsa- hizmet etmiş; daha sonra iş değiştirip, U-Mart adlı marketler zincirinin bir halkasında yirmi yıldır canla başla çalışmış, örnek bir ABD vatandaşıdır Larry Crowne (Tom Hanks)..

Ne yazık ki Larry'nin ülkesi -dolayısıyla da iş yeri- ekonomik açıdan zor durumdadır ve her yer de 'örnek vatandaş' kaynamaktadır..

Bir gün müdüriyetten çağırıldığında, bir kez daha 'Ayın Elemanı' müjdesi alacağından emin olan kahramanımız, acı sürprizle karşılaşır..
'Yüksek öğrenim görmediği için, görevinde yükselme şansı kalmamıştır' bahanesiyle, kendi işi gibi benimseyip sevdiği görevinden, bir hamlede şutlanmıştır..

Sevgili komşularıyla çevrili bir evde yalnız yaşayan Larry, işi varken kolayca aldığı 'kol gibi' ev kredisinin acısını anca şimdi hisseder..
Hemen iş bulma amacıyla müracaat ettiği her yerden geri çevrilir..




Ellili yaşları ortalayan bu 'iyi' adamın düştüğü çaresizliğe -seyirci olarak- biz üzülürüz belki ama adamın da, filmin de bu durumdan bizim kadar etkilenmediğini de görürüz..
Hay Allah nasıl da unuturuz! Orası -misâl- bizim Türkiye gibi değildir ki..
Herkesin hayallerinin -bi şekilde- gerçeğe dönüştüğü bir fırsatlar ülkesidir ABD..

Larry de iş aramayı bırakır, kendisini işinden eden şu üniversitede okumanın peşine düşer..

Bunun için de ÖSYM'ye falan gidip de şifre peşinde helak olmak gerekmemektedir..
Üniversitenin kapısından girdiğinizde, sizi karşılayan dekan türünden bir yetkili dersler, hocalar hakkında bilgi verecek ve bölüm seçiminize yardımcı olacaktır..
Larry, hem darboğazdaki ülke ekonomisine çare bulmak, daha çok da hitabet hocasının dillere destan güzelliğini görmek amacıyla olsa gerek, bir nevi 'ekonomist hatip okulu'na kaydını yaptırır..




Orta yaş merdiveninin üst basamaklarına yaklaştığı fark edilen güzel hocamız Mercedes Tainot (Julia Roberts), sürekli elinde -kahve dolu olduğunu tahmin ettiğim- bir termos kupayla dolaşan, 'kar yağsın da okullar tatil olsun' biçiminde bir öğrenci kafasına sahip, evli ve mutsuz bir kadındır..

Evlidir ama evde internete takılarak çalıştığını iddia eden, iş yapmaktan çok, özellikle büyük memelerini göstermekten hoşlanan kadınların resimlerini seyreden kocasıyla da sorunları vardır.. Onun tembelliğinden çok, kendisinde olmayan şeylere fazlasıyla sahip başka kadınlara olan hayranlığına gıcık olmaktadır da diyebiliriz..

Bu arada eski bir arkadaşının lokantasında aşçılık işi de bulan, taze öğrenci Larry, aralarında, esmer güzeli Talia (Gugu Mbatha-Raw)'nın ve erkek arkadaşı Dell (Wilmer Valderrama)'in yer aldığı, Scooter motorlu bir öğrenci grubuna katılmıştır..
Talia'nın, babası yaşındaki bu adama yönelik 'anlamsız' ilgisi sonucunda Larry, kıyafetlerinden, saç kesimine kadar bir dizi değişiklik geçirir ve -ben pek fark edemedim ama öyle sanıyorum ki- dayanılmaz yakışıklılıkta bir adam hâline gelir..

Sınıfında, kendisini kaçamak ve çapkın bakışlarla süzen bu 'artist gibi' adamı, kocadan yana şanssız, lâkin olgunluğun zirvesindeki Mercedes Hanım'ın fark etmemesi hiç düşünülebilir mi?





Vatandaş Sıkışmayınca ABD Yetişmezmiş


Larry Crowne, 'Allah bir kapıyı kapatırsa başka bir kapı açar' ya da 'Kul sıkışmayınca Hızır yetişmezmiş' atasözlerimizi hatırlatan; ancak bunun için, umudu kaybetmeden çaba göstermenin de şart olduğunun altını çizen, bir Tom Hanks filmi..

Hem romantizm, hem de komedi yoksunu bu romantik komedi, her türlü tesâdüflerin, yanlış anlamaların, yapmacıklığın diz boyu olduğu, kötü esprilerin havada uçuştuğu, klişelerle dolu dememin anlamsız kaldığı, başlı başına som bir 'klişe film'..
O değil de, ders sırasında, Talia ve Larry arasında gerçekleşen, ilkokul düzeyindeki seyirci için belki anlamlı ya da komik olabilecek, o aptalca telefon mesajlaşmaları neydi yahu!

Sizin ilginizi ne kadar çekiyorlar bilmiyorum ama Oscar ödüllü oyuncular Tom Hanks ve Julia Roberts dışında hiçbir albenisi olmayan Larry Crowne'nın, aksi durumda gösterim şansı bile bulamayacak sıradanlıkta bir yapım olduğunu; sadece, bu sinema starlarının son durumunu merak edenler için ilginç olabileceğini söylemeliyim..

Bir de film -Larry misali- bencileyin yaşı geçkinlerin zihninden illâki geçmiş olan, bir 'İkinci Bahar' yaşama hayalinin ateşini öylesine umarsızca yelliyor ki buna muhatap kişi, bu hepten âciz senaryoya mı üzülsün, yoksa iyice küllenen umutlarına mı, kesinlikle şaşırıp kalacaktır..




Yönetmen: Tom Hanks
Senaryo: Tom Hanks, Nia Vardalos
Oyuncular: Tom Hanks, Julia Roberts, Sarah Mahoney
Yapım: 2011, ABD, 98 dk.

4,5   /10



(İşbu yazının bir kısmı Tersninja.com'da yayınlanmıştır)