31.10.11

Contagion :: Amerikan İlaç Sanayicileri Derneği İftiharla Sunar


Dünyamız -ve tabii ki ABD'miz- virüs etkenli salgın bir hastalık tehlikesiyle daha karşı karşıya..

İnsandan insana kolaylıkla geçen bu hastalığın, ülkeler arasında yayılımını sağlayan en büyük neden de uçak yolculuklarıdır..

Dünya Sağlık Örgütü ve diğer sağlık ekipleri, bir yandan, bu hastalığın ilk çıkış kaynağını tespit etmeye çalışırken, diğer yandan da tedavi işlemlerini ve aşı üretme deneylerini hızla tamamlamak zorundadır..

Devlet ilk başlarda, bu olayın ciddiyetini halktan saklayarak zaman kazanmaya çalışır..
Lâkin tehlike giderek daha fazla gizlenemeyecek bir biçimde büyümektedir..

'Büyük Kaos' pek yakındır..



Contagion, âdeta nefes almadan habire film çeviren yönetmenlerin en önde gelenlerinden, Steven Soderbergh'in bu yıl içinde çektiği üç filmden biri..

Filmografisinde, Sex, Lies and Videotape ve Traffic gibi başyapıtların yanı sıra, yine oldukça başarılı filmlerin yer aldığını bildiğimiz yönetmenden beklenen bu kez maalesef gerçekleşmiyor..

Sanki film, bulaşıcı hastalıklar hakkında çocukların ve ebeveynlerin bilgilendirilmesi amacıyla -hem de büyük ihtimal- ABD İlaç Sanayicileri Derneği'nin katkılarıyla çekilmiş bir okul belgeseli havasında..




Böylesine bir didaktikliği 'ana iskelet' gibi benimseyen -üstüne üstlük- tamamen palavra bir devlet hamasetini de kendine rehber edinen yapım, bu 'soğuk' ve yavan içeriğine, bir ihanet suçu ve de bir rehin alma aksiyonu ekleyerek bir 'sinema filmi' haline dönüşmeye çabalıyorsa da bunda pek başarılı olduğu söylenemez..

Üstelik, kimlerle işbirliği yapıp, hangi boklara battığını bildiğimiz ilaç sektörünü kutsamaya çalışmasına; internet medyasını aşağılayıp -ezici çoğunluğu- menfaatten mamul kucaklara oturmanın peşindeki yazılı medyayı aklama çabasına ise daha fazla dayanamayarak -ve izninizle- 'Yuh!' demek istiyorum..

Öte yandan, adeta bir sosyal sorumluluk projesine el atmaya gelmiş ünlülerden oluşturulmuş gibi duran 'ultra zengin' oyuncu kadrosunun bu filme katkısı ise 'koskoca bir sıfır'..




Şahane Marion Cotillard'ın alabildiğine güzellik katmasını saymazsak tabii..

Büyük bir salgınla ortaya çıkan meçhul hastalığın tüm evreleri; ilaç sektörü, araştırma laboratuvarları, sağlık bakanlığı ve hastanelerdeki çalışmalar; salgının nedenleri, yayılımı ve onunla yapılan mücadele bağlamında basınla ve halkla ilişkiler..
Ayrıca, salgının ayyuka çıkmasıyla şehirlerde oluşan kaotik durum, insanların bireysel ve topluluk halinde ortaya koyacakları tepkiler..




Öyle anlaşılıyor ki bütün bu saydığım durumlar, bir bir ve maddeler halinde bir kağıda not edilmiş, sonra da tam ve de eksiksiz olarak senaryoya eklenmiş..
Sanki ortaya konulacak şey bir film senaryosu değil de, Verem Savaş Derneği broşürü..

Yâni, 'Her malzeme hazır, iş helva yapmaya kalmış' gibi bir durum söz konusu..
Ancak 'İstenen sonuç helva değil de bir sinema filmi olunca, umulan da gerçekleşmemiş' demek, en doğru tespit olsa gerek..


Contagion / Salgın

Yönetmen: Steven Soderbergh
Senaryo: Scott Z. Burns
Oyuncular: Kate Winslet, Marion Cotillard, Jude Law, Matt Damon, Laurence Fishburne, Gwyneth Paltrow
Yapım: 2011, ABD / BAE, 106 dk.

2,5  /5