21.2.12

Tinker Tailor Soldier Spy :: Sirk'teki Köstebek



SSCB ile Batılı devletler arasındaki 'Soğuk Savaş'ın tüm sıcaklığıyla sürdüğü yıllardayız..

İngiliz Gizli İstihbarat Teşkilâtı -ki biz eski ajanlar aramızda ona Sirk deriz- içinde ayyuka çıkan iç çatışmalar ve hesaplaşmalarla çalkalanmaktadır..

Buna neden olan şey, düşman istihbaratıyla işbirliği içindeki bir köstebeğin, teşkilâttaki varlığıdır.. 
Onu ortaya çıkarmak da emektar ajan dostumuz George Smiley (Gary Oldman)'e düşecektir..

Casus romanlarının büyük ustası, İngiliz yazar John Le Carré’nin aynı adlı romanından uyarlanan film, üst düzey oyunculardan oluşan zengin kadrosundan gayet iyi verim alan yönetimi ve çok kapsamlı hikâyesini, bir sinema filmi hacmine en iyi şekilde sığdırmayı başarmış kurgusu başta olmak üzere, her açıdan 'olmuş' bir yapım..




Ayrıca, öykünün yaşandığı yetmişli yılları kusursuz bir şekilde yansıtan sanat yönetiminin başarısına, ne desek az..
Bir de üstelik, İstanbul'u 'turistik' zihniyetten tamamen arınmış bir bakışla ve bu denli güzel detaylarla uzun uzun kullanması, filmin değerini -bizim açımızdan- daha da yükseltiyor..



Bu arada, Gary Oldman'ın yardımcısı rolünde karşımıza çıkan -şu sıralar bendenizi Sherlock dizisiyle büyüleyen- Benedict Cumberbatch da işin sürpriziydi..




Hababam aksiyona abanarak heyecan pompalayan, 'sözde' ajanlı yapımların aksine, aksiyonu -gerçekte olması gerektiği gibi- minimum düzeyde tutan, entrikaları ilginç, gerilim dozu tam kıvamında kurgulanmış; ayrıntılı hikâyesine tam anlamıyla vâkıf olabilmesi için de seyirciden azami dikkat ve katkı bekleyen, 'klâsik' lezzetli, klâs bir casus filmi..



4/5




Yönetmen: Tomas Alfredson
Senaryo: Bridget O’Connor, Peter Straughan
Oyuncular: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, Mark Strong, John Hurt
Yapım: Fransa-İngiltere-Almanya, 2011, 127′