16.2.12

War Horse :: Umudunu Yitirmeyen Dostuna Kavuşur



Albert (Jeremy Irvine), İngiltere'nin bir köyünde cefakâr anası ve alkolik babasıyla, fakr-u zaruret içinde yaşayan genç bir oğlandır..

Babasının tarla sürmek için aldığı -kendi gibi- genç bir at, Albert'in ilgisini fazlasıyla çekmiş, Joey adlı bu atın her türlü bakımını ve eğitimini üstlenmiştir..

Kısa bir süre sonra, Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle birlikte, Albert ile Joey'nin mutlu beraberliği de sona erecektir..

Milyonlarca insanın öldüğü bir büyük savaşa katılmak suretiyle, bir nevi askere alınan (Aslında, oğlanın babası tarafından orduya satılan.); üstelik duruma göre, hem İtilaf, hem de İttifak Devletleri'nin yanında -istemeden de olsa- saf tutarak savaşan ve sonuçta hafif yaralı bir vaziyette evine dönmüş at Joey'nin hayat hikâyesi..

Buna, 'bir insan olsa pek bir anlamı olmayacak, filmi ise asla çekilmeyecek bir macera yaşayan bir atın, sırf hayvan olduğu için değerli ya da ilginç olan öyküsü' de denebilir..

Hem de işin içinde 'hayvan dostu' genç bir çocuğun olduğu, böyle bir öyküyü Spielberg beyazperdeye taşımayacaktı da Sinan Çetin'e mi bırakacaktı..




'Azimle çalış, dostluğuna sadık ol, umudunu yitirme!' şeklinde özetlenebilecek, 'naif' ya da 'iyimser' fikirlerini bu filmle de üzerimize boca etmeye devam eden Steven Spielberg, kendine has 'hisli' ustalığını yine konuşturarak, filmini belli bir standarda taşıyor..



Savaşın, cephedeki ve hemen gerisindeki insanlara yaşattığı acılara bu kez, Joey'nin çektiklerinin de eklenmesi, en azından -hayvanseverleri de memnun edecek- farklı bir bakış açısı..




Ancak fark sadece bundan ibaret; gerisi ise, tamamen etkileyici savaş ve barış sahneleriyle -hadi 'göz boyayan' demeyeyim- göz kamaştıran, artık standartlaşmış 'Hollywood/Spielberg klişesi'ni yakalamayı başarmış bir film..
Ailece seyredilmesi tavsiye olunur..



3/5



War Horse / Savaş Atı

Yönetmen: Steven Spielberg
Senaryo: Lee Hall, Richard Curtis, Michael Morpurgo (kitap)
Oyuncular: Jeremy Irvine, Emily Watson, David Thewlis, Peter Mullan
Yapım: ABD, 2011, 146'




2 yorum:

  1. Adsız17.2.12

    Aq malı neyini beyenmedin filmin aq pkklısı seni.. İzlemek zorunda da değilsin aq yawşağı

    YanıtlaSil
  2. Adsız17.2.12

    Gelmiş Fetih filmi öyle böyle diyor ya sen ne milletsin ? Türk tarihi böyle kaliteli bir filme sahip olmuşmu ? Akşam akşam beni konuşturuyon ya

    YanıtlaSil