13.3.12

J. Edgar :: 'Lânet Olası Federaller'in Babası


1908'de küçük bir 'araştırma bürosu' olarak kurulmuş, 1924 yılında J. Edgar Hoover'ın müdür olmasıyla da sürekli büyüyerek, her bakımdan güçlü ve etkin bir kurum hâline gelen F.B.I. (Federal Soruşturma Bürosu)'ın bu gelişim hikâyesi, onu bir bakıma yoktan var eden, hatta ailesi ve evi gibi gören J. Edgar'ın da hayat öyküsüdür..

Yerini garantiye almak için, bilumum başkanları ve önemli kişileri gizlice izlettiren, haklarında dosyalar hazırlatan, binbir entrikayı, şantajı, yalanı, yasa dışılığı tam bir gönül rahatlığıyla kullanabilen bu enteresan adam, annesine olan aşırı düşkünlüğü ve de eşcinselliğiyle dikkat çekmekte..

Boru değil- tam kırk sekiz yıl, belki de istismara en açık, en sır dolu, en riskli devlet kurumunun başında bulunmuş; bu süreçte sekiz ABD başkanı eskitmiş bu -en hafif tâbirle- 'paranoyak' adam, önce baş düşman bellediği komünistleri, sonra da -bir bakıma- onların yerini alan gangsterleri ortadan kaldırmış, daha sonra da yine komünizmle bağlantılı olduğunu düşündüğü, Martin Luther King Jr. ile uğraşmıştır..




Anlaşılan o ki, ömrü vefa etseymiş, El Kaide'nin 11 Eylül 2001 eylemini gerçekleştirmesi sanırım mümkün olamazmış.. Tabii ki, bu olayın fâili, bizzat ABD değilse!

O değil de, ABD'deki toplumsal ve siyasal olan bitenlerle, bizde olmuş ve de hâlen sahneye koyulanların fazlasıyla benzeştiğine şaşırmamak elde değil..

Film, konusunun yanı sıra, anlatım tekniğinin de oldukça sıkıcı bir tekdüzelik vâdetmesini, kahramanın gençlik ve yaşlılık dönemlerine gidip gelen kurgusuyla gidermeye çalışmış..
Ancak, bu 'müdahale' ilk bakışta olumlu görünse de, dönem değişimlerinin aşırı sıklığı ve sahne geçişlerinin sertliği, rahatsız edici boyutta..
Üstelik bir de bunlara, Hoover'ın anılarını asistanlara dikte etme sahneleri katılınca, tam bir hengâme oluşuyor..



Kendisinden rahatlıkla üç-dört film çıkarılabilecek kapsamlı bir hayat öyküsünü/tecrübesini tek filmin içine sığdırma çalışmasının 'yetersizlik' hissi yaratması kaçınılmaz bir durum..
Ve ayrıca bu durum seyircide, birbirleriyle bağlantısı oldukça zayıf sekanslardan oluşan bir 'kolaj film' etkisi de bırakıyor..



Yönetmen: Clint Eastwood
Senaryo: Dustin Lance Black
Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Naomi Watts, Armie Hammer, Judi Dench
Yapım: ABD, 2011, 137 dakika

6   /10