18.3.12

John Carter :: Mars'ta Hayat Var!


Savaş -maalesef- hayatın bir gerçeğidir; Mars'ta bile!

Bizzat katıldığı Amerikan İç Harbi nedeniyle savaştan bıkmış usanmış genç bir yüzbaşı olan John Carter, kendi kendini emekliye ayırarak, altın peşine falan düşmüşse de, bi şekilde ışınlandığı Mars'taki büyük savaştan kaçamayacaktır..

Yağmurdan kaçarken doluya tutulmuş eleman -sanırım yerçekimi farkından dolayı- bir çekirge misâli, uzun mesafeleri sıçrayarak katedebildiğinden, Barsoom (Mars'lıların kendi gezegenlerine verdikleri ad.)'un savaşan taraflarının ilgisini fazlasıyla çekmiştir..

John Carter, 'gurbet elde' köle olur, âşık olur, ordu kurar, komutan olur, olur da olur..

Çok açıktır ki Mars'ın bambaşka yaşam koşullarına karşın, üzerinde yaşayan her türden canlıların, her hâlleriyle, bildiğimiz insan kaderinin tıpkısını yaşamaktan başka çareleri yoktur..

Bilmediğimiz, hayâli bir yerde ya da evrende nice fantastik serüven yaşamıştık ama Mars gibi 'tanıdık' bir gezegende ve oralı yaratıklarla yaşanan bu hayâli maceranın tadı bir başka..




İnce esprileri, maceradan maceraya koşan 'enteresan' kahramanlarıyla, zevkle izlenen bir seyirlik (Hah! Kötü giden yazıyı parlatmaya yarayan bir eleştirmen klişesi olarak, 'Seyirlik' lafını da ilk defa bir yazıda kullandım ya kolay kolay yıkılmam ben artık.), özellikle görsel efektler konusunda da hayli iddialı olan filmin, teknik açıdan kusurunu aradım ama bulamadım..
Ancak, John Carter’ı canlandıran Taylor Kitsch, hem görünüş, hem de oyunculuk açısından yetersiz geldi bana..




Tarzan'ın da yaratıcısı Edgar Rice Burroughs'un bir romanından sinemaya aktarılan John Carter'ı izlerken beni en çok rahatsız eden şey, daha önce çekilmiş onlarca fantastik filmin bir bir aklıma düşmesiydi ki bu da bizzat kendisine odaklanmamı engelleyip durdu..

Öte yandan, başlangıcı 1917'ye dayanan bu romandan, mesela Star Wars ve Avatar'ın yaratıcılarının fazlasıyla etkilendiğini bilmek, kimin kimden esinlendiği hususunda, bu yeni filmi elbette oldukça mâsum kılmakta..


John Carter / İki Dünya Arasında

Yönetmen: Andrew Stanton
Senaryo: Andrew Stanton, Mark Andrews, Michael Chabon
Oyuncular: Taylor Kitsch, Lynn Collins, Willem Dafoe
Yapım: ABD, 2012, 132'

6   /10