1.5.12

The Awakening :: Hayaletler Zamanı



İngiltere, 1921 yılına gelindiğinde, başta -bir kaç yıl önce sona eren- I. Dünya Savaşı olmak üzere, yoksulluk ve salgın hastalıklar neticesinde büyük kayıplar ve de acılar yaşamış bir ülkedir..

Bu travmatik durumun etkisi altındaki halk, yitirdiği sevdikleriyle -bir ihtimâl- irtibat kurabilmenin hayaliyle olsa gerek, ruh çağırma seansları gibi parapsikolojik mevzulara yoğun bir ilgi göstermektedir..

Sahtekârlığa gayet müsait bu ortamda oluşacak şikâyetleri değerlendirme ve sorunları çözme konusunda uzman bir kadın 'hayalet avcısı' olan Florence (Rebecca Hall) -çağrı üzerine- şehir dışındaki tarihi bir binada eğitim veren yatılı bir okula gelir..

Ortalıkta dolaşan bir takım hayaletler özellikle öğrencilere görünerek, okulda terör estirmektedir..




'Bilimsel' tesisatını ve gerekli tuzakları okula kurarak avını beklemeye başlayan Florence, -hiç de beklemediği- bir sürprizle karşılaşacak; geçen yılların, üzerini kalınca bir yorganla örtüp uyuttuğu ya da travmaya uğramış bir hafızanın tamamen sildiği sanılan 'acı gerçekler' bir bir uyanacaktır..



İlk başlarda biraz karışık ya da anlamsız gibi duran olayların akışının -finale doğru- boşlukları dolduran gelişmelerle rayına girmesi ve aynı süreçte, neredeyse elle tutulabilecek yoğunluğa ulaşan müthiş bir dramın ortaya çıkmasıyla da, filmin adeta büyümeye başladığını hissetmek ilginç..




Film, konusunun -mümkün mertebe- özgünlüğü, oyuncuların üst düzey performansları ve -bazı gereksiz çabalara karşın- pek de abartıya kaçmayan korku ve de gerilim ögeleriyle, oldukça 'etkili' bir yapım..

Özellikle -sanırım, korku faktörünü güçlendirmeye yönelik bir kaygıyla senaryoya eklenmiş- bazı yan karakterlerle ilgili gelişmelerin bir sonuca varamaması ve bunlarla, esas konu arasında pek bi bağlantı kurulamaması gibi durumlar, The Awakening üzerine bir 'olmamışlık' gölgesi düşürüyorsa da 'genel olarak başarılı' bir gerilim filmi olduğu da kuşkusuz..



3/5



The Awakening / Öbür Dünyadan

Yönetmen: Nick Murphy
Senaryo: Stephen Volk, Nick Murphy
Tür: Korku, gerilim
Oyuncular: Rebecca Hall, Dominic West, Imelda Staunton
Yapım: İngiltere, 2011, 107′