4.5.12

Mar :: Babalar Oğullar ve Hayâller


Anadolu’nun İran sınırına yakın ücra bir köyünde, 'kadınsız' bir evde yaşayan üç erkek: Bacağının birini -kaçakçılık yaparken- mayında bırakmış yaşlı bir baba, çorak arazide, ancak yılan avlayıp satarak evin geçimini sağlayan genç bir adam ile arkadaşlarıyla oynayarak, salyangoz toplayarak ve evdeki diğer iki adamdan sürekli dayak yiyerek büyüyen bir çocuk..

Yaşlı adam, evi çekip çevirecek ve bu arada kendisiyle de ilgilenecek bir kadının; genç adam, kötü ağrıyan dişine bir çarenin ve kasabanın güzeller güzeli diş hekimine olan 'tek taraflı' aşkına karşılığın; en ihtiyaç duyduğu zamanları, anne hasretiyle geçirmiş çocuk ise, ağbisi gibi yılan avlamanın peşindedir..

Her günü birbirine benzer geçen bu insanların hayalleri ya da yaşantılarındaki bazı küçük değişiklik ve gelişmeler, oldukça 'durağan' ilerleyen filmin de akış yönünü ve de hızını belirleyen olaylardır..




Kendi gibi heyecanı da minimal filmi sonuna kadar izletmeyi sağlayacak olan o merak duygusunu ayakta tutabilecek tek bir şey var; ki o da platonik olduğu kadar, kesinlikle imkânsız bir aşkın -daha en baştan belli olan- geleceği..

Seyirci olarak biz, ne kadar olumlu ve iyi niyetli yaklaşırsak yaklaşalım, bu denli zayıf bir motivasyona sahip film belli bir tempoya ulaşamayarak, etkili olamıyor..
Öte yandan, bu eksikliğin -bir ihtimal- kurguyla sağlanabilmesi mümkünken, o hususta da tam bir dağınıklık söz konusu olunca, filmin ritmi bir türlü sağlanamıyor..




Ayrıca, özensiz diyaloglarında, kulak tırmalayan dublajında ve bazı sahnelerde -gereksiz- bir ajitasyon kaynağı gibi davranılan müzik kullanımında sorunlar olduğu da kuşkusuz..

Daha çok Volga Sorgu'nun oyunculuğuyla ivme kazanan film, yönetmen performansında yetenek izleri görünmesine karşın, sinema tadını sadece bazı anlarda hissettirmeyi başarıyor..

Ve son tahlilde, iyi niyetli bir hevesle başlandığı halde, çeşitli sorunlarını halledemeden çekilip bitirilmiş bir film izlenimi bırakıyor..



Yönetmen: Caner Erzincan
Tür: Dram
Oyuncular: Volga Sorgu, Begüm Kütük
Yapım: Türkiye, 2011, 100'

 2.5  /5