9.5.12

The Raven :: Edgar Allan Poe'nun Son Öyküsü


Bir seri katilin, sayıları gittikçe artan cinayetlerinin özellikleri, Amerikan edebiyatının önemli isimlerinden olan Edgar Allan Poe'nun öykülerine aynen benzediği görülünce, ünlü yazar ve polisin iş birliği yapması kaçınılmaz olur..

Genç ve iddialı dedektif Fields ve yazar Poe'nun bu ortaklığı, vahşi katilin son hedefi, yazarın evlenmeyi düşündüğü güzel sevgilisi Emily olduğunda daha da bi önem kazanacaktır..

Hayatı da, ölümü de belirsizliklerle kaplı Poe'nun en ünlü şiir-öyküsü olan Kuzgun'u kendine isim seçen film, ölüm ve karanlıkları bir mıknatıs gibi çekmiş kısa bir ömrün son demlerini konu alıyor..




Şüpheli ve gizemli ölümü hakkında hemen hiçbir şey bilinmeyen yazarın son günlerini seri katil peşinde koşturan 'aşık' bir Sherlock Holmes misali yorumlayan film, ayrıca ona gayet dramatik ve tiyatrovari bir ölüm biçimi seçerek durumu sanki dengelemeye çalışmakta..


Poe'nun bi ara dedektife, hatta atını dörtnala koşturarak haydut kovalayan bir kovboya dönüştüğü film, seri katilin ilk cinayetleriyle yükselen gerilimini, heyecanını ve seyir zevkini sonuna kadar koruyamıyor..




V for Vendetta ve Ninja Assassin ile takdirimi kazanmış yönetmen James McTeigue, bu son filmiyle -nispeten senaryo zayıflığından- eski formundan uzak gibi duruyorsa da, yarattığı dönem atmosferinde gayet başarılı..



3/5


The Raven / Kuzgun

Yönetmen: James McTeigue
Senaryo: Ben Livingston, Hannah Shakespeare
Tür: Gerilim
Oyuncular: John Cusack, Alice Eve, Luke Evans
Yapım: ABD – Macaristan – İspanya, 2012, 111