14.6.12

Dirty Girl :: Edepsiz Değil Özgür Kız!


ABD'nin seksenli yıllarına -pek hoş olmasa da- damgasını vurmuş 'kovboy' Ronald Reagan başkan; sanki erkekler için yaratılmış gibi duran bu dünya düzenine isyan eden ve "Bunun gerçekten böyle olmasını isteseydi tanrı beni kız yaratmazdı ki" mealindeki teorisini de 'iyi kötü' oluşturmuş 'edepsiz kız' Danielle de, bu filmin kahramanlarından biridir..

Bu arada, "Eğer sevişirken hep ben üstte kalırsam, sen değil de ben seni düdüklemiş sayılırım oğlum" biçimindeki bir pratiği de hayata geçiren bu kızı, ne genç ve güzel annesi, ne de üvey babası olacak o 'mormon' durdurabilecektir..

Babasız büyümenin de fazladan kışkırttığı isyankâr ruhunun etkisiyle oluşan yaramazlıklar sonucu 'problemliler' sınıfına sürülen 'edepsiz kız' Danielle, burada içe kapanık bir gey olan Clarke ile tanışır..



Otoriter babasından çok çeken oğlanla, yine 'aileden sorunlu' kızın kaynaşmaları -zıt karakterleri ve görünümleri dolayısıyla- pek kolay gerçekleşemez..
Lâkin, sorunlarını ortak bir paydada gördükleri andan itibaren de epeyi bi yol almış olurlar..

Öncelikle erkek seyircileri uyarayım ki adına bakarak yanılgıya düşmesin ve gereksiz beklentiler içine de girmesinler..

Ki kızımız edepsiz falan değil -özel olarak- babasını hiç tanımamaktan, onun 'olası' sevgisini yaşamamaktan, -genel olarak da- muhafazakâr toplum değerleriyle çatışmasından kaynaklanan bir öfkeyi içinde büyüten, 'özgür ruhlu' bir ergendir..




Bütün bunlara ilave olarak -hem de bu zamanda- iyi bir erkek bularak, bir aile kurmaya çabalayan 'terk edilmiş' genç annesinin 'kendisini rahatsız eden' girişimleri de eklendiğinde, kızcağızın 'edepsiz' takılmaktan başka çaresi de yok gibidir..
Ayrıca oranın ABD olduğunu da hatırlatmak isterim size..

Bazı ayrıntılar bağlamında- Amerikan Bağımsız Sineması'na öykünen; ancak, anlatımında klâsik sinema formüllerinden asla vazgeçmeyen film -iki arada bir derede kalarak- ancak vasata yaklaşabiliyor..

Zamanımızda da rahatlıkla geçebilecek ve aynı etkiyi de bırakabilecek bir öyküyü, tamamen gereksiz bir 'dönem filmi' formatına sıkıştırmayı -sanırım- filme 'ilginçlik' katmaya çalışmakla açıklayabiliriz..




Son tahlilde, başroldeki iki genç oyuncunun ortalama bir performans gösterdiği filmin aynı öyküsü komedi anlayışıyla işlenebilir, böylece çok daha şık ve başarılı bir yapım ortaya konabilirmiş sanki..

O değil de, caanım Milla'cığımı 'kazık kadar' evlât sahibi bir anne rolünde de gördüm ya, ben artık ne diyeyim!
   

Dirty Girl / Edepsiz Kız

Yönetmen ve Senaryo: Abe Sylvia
Tür: Dram
Oyuncular: Juno Temple, Jeremy Dozier, Milla Jovovich
Yapım: ABD, 2010, 90'

  2 / 5