5.6.12

Moonrise Kingdom :: İki Boyalı Kuşun Tuhaf Öyküsü



1965 yılında ve ABD'nin kuzeyindeki küçük bir adadayız..

Sorunlu bir evlilikleri olan avukat ebeveyni ve üç erkek kardeşiyle birlikte yaşayan 12 yaşındaki Suzy, boynundan hiç çıkarmadığı dürbünüyle, etrafındaki şeyleri 'yakından' izlemeyi tercih eden, özgürlüğüne ve de fantastik edebiyata düşkün, akıllı ama uyumsuz hatta depresif bir kızdır..

Onun evine yakın bir yerde kamp kurmuş bir izci kampında ikâmet eden, arkadaşlarının dışladığı bir 'boyalı kuş' olan Sam, tam da Suzy'nin ruh ikizidir..

Evlatlık verildiği aile tarafından bile reddedilen 'özgür ruhlu' bu yetim oğlanla asi kızımızın karşılaşması artık şart olmuştur..



Hem yaş hem de baş itibarıyla- 'küçük insanlar'ın yaşadıkları gerçekleri, masal estetiğine uygun bir dekorda ve üslupta sunan film, öyle peri tozuyla uçan insanların falan bulunmadığı bir dünyayı adeta büyülüymüş gibi gösterirken -bir nevi- 'Peter Pan ile Wendy' öyküsü anlatıyor gibi..

İlk filmleri olmasına rağmen- çok iyi oyunculuklarla canlandırılan iki çocuk kahramanın etrafını saran usta oyuncularla büyüyen yapım, belki de sadece çocuklarda görülebilecek bir doğallıktaki saf cesaretin ve sevginin altını çiziyor..
Ve çocuklarla büyükler arasındaki o ezeli savaşta, çocukların yanında yer almayı tercih ediyor..




Adeta kafasına göre devreye giren bir tuhaf anlatıcıya da sahip film, sonda çıkan jeneriğinin tamamını okutmadan seyircisini sinemadan çıkartmamaya kararlı müzik çalışmasıyla da ayrıca dikkat çekiyor..

Moonrise Kingdom, hemen hemen tüm kahramanlarının tip özelliklerini 'stilize' bir anlayışla yansıtmayı tercih eden ve bunu yaparken de absürde yaklaşarak mizahını güçlendiren, 'nostaljik' tarafı baskın 'hüzünbaz' bir komedi..



Yönetmen: Wes Anderson
Senaryo: Wes Anderson, Roman Coppola
Tür: Komedi, dram, duygusal
Oyuncular: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Harvey Keitel, Tilda Swinton
Yapım: ABD, 2012, 94'

  4 / 5