21.7.12

La Guerre est Déclarée :: Bebeğim Kanser



Bir eğlence mekânında göz göze gelerek, birbirlerine oracıkta aşık olan ve beraber yaşamaya başlayan genç çiftin bir süre sonra doğan çocuklarına, beynindeki bir tümörden dolayı kanser teşhisi konmuştur..

Daha çok genç yaşta ebeveyn olmanın, biraz zevkli ama daha çok da 'esaret' ve sorumluluk getiren şartlarına uyum sağlamaya çalışırken, gelip de onları bulan bu büyük bela, çiftimizi epeyi bi zorlayacaktır..

İki tarafın ailelerinin de katıldığı bu zorlu süreç acaba nasıl sonuçlanacaktır..

Aslında ortada çok basit bir senaryo var..
Hemen her hasta yakınının yaşadıkları benzer sorunları, benzer hastane sürecini aynen yaşayan bu çiftin tek özel durumu, ölümcül bir hastalığın, daha yeni doğmuş bebeklerinde görülmesidir..



Bu süre zarfında -hastalığın seyri dışında- önemli denecek tek bir gelişmenin dahi olmadığı filmin kalan süresi, gereksiz tekrarlarla, yollarda geçen trafik görüntüleriyle, aile bireylerinin bitmez tükenmez tanışma törenleriyle, sarılıp öpüşmeleriyle, 'acılı' anne ile babanın adeta kendilerinden geçtikleri eğlenme sahneleriyle doldurulmuş..

'Kanser hastası bebek' gibi, melodrama açık bir konuyu fazla istismar etmemesi olumlu; ancak, 'Bakın ben duygu sömürüsü yapmamak, sizi ağlatmamak için elimden geleni yapıyorum, hatta gülüp oynayıp, şarkılar söylüyorum' demeye çalışmak da başka bi garabet..
Resmen komik yahu!




Sonuçta, aralara canlandırmalar ve neşeli şarkılar konulmuş, bir 'sosyal sorumluluk belgeseli' havasındaki bu yapımdan pek bi sinema tadı aldığım söylenemez..


La Guerre est Déclarée / Yaşam Savaşı

Yönetmen: Valerie Donzelli
Senaryo: Jeremie Elkaim, Valerie Donzelli
Tür: Dram
Oyuncular: Valerie Donzelli, Jeremie Elkaim, Cesar Desseix
Yapım: Fransa, 2011, 100'

  2.5 / 5