23.7.12

Lockout :: Uzay Hapishanesi'nde İsyan


Günümüzden yetmiş yıl kadar sonra teknolojide varılan son nokta itibarıyla, dünyanın yörüngesinde konuşlanan, suçluların kaçması -teorik olarak- olanaksız, ultra güvenlikli hapishaneler inşa edilebilmektedir..

Hep söylerim: Genel olarak, teorilerin 'umarsız' kaderidir, pratiğe yenilmek..
Ve neticede -aslında azılı suçlular üzerinde deneylerin yapıldığı bir laboratuvar işlevi gören- bu hapishanelerde de isyan çıkar..

Üstelik, isyancıların elindeki rehine ABD Başkanı'nın kızı olunca, 'denize düşen' yetkililer, casuslukla suçlanarak yeni içeriye atılmış eski bir ajandan yardım ister..

Her durumda, yerli yersiz espri yapma özelliğine sahip ve dünyayı umursamaz tavırlı bu ajanın, başkanın 'güzel' kızını kurtarıp kurtaramayacağına dair benimle iddiaya girecek var mı aranızda?



Tıpkı bugünlerde olduğu gibi, teknolojik açıdan sürekli ilerlediğimiz, ancak insanlık yolunda bir adım bile gelişme gösteremediğimiz yakın gelecekten, bir tutam bilim kurgusal baharat da ihtiva eden bir aksiyon..

Joseph Gilgun'un, aşırı bir abartıyla canlandırdığı psikopat mahkum rolüyle göze çarptığı filmin -özgünlüğü tartışılır belki ama- tek ilginç buluşu, mahkumların dünyada değil de uzayda cezalarını çektiği 'uzay hapishanesi'nin varlığıydı..




Kalanı, ne olursa olsun da bir 'aşk olsun' kabilinden uydurulmuş bir flört girişiminin de yer aldığı, mantık hatalarıyla dolu, bırakın derinliği doğru dürüst bir mesaj dahi içermeyen bir senaryo ve kuru kuruya gözümüze sokulan bir Luc Besson imzası..

Lockout / İsyan

Yönetmen ve senaristler: James Mather, Stephen St. Leger
Tür: Gerilim, aksiyon, bilimkurgu
Oyuncular: Guy Pearce, Maggie Grace, Peter Stormare
Yapım: Fransa, 2012, 95'

 /10