20.7.12

Savages :: Vahşete Çağrı



İşletme ve botanik okumuş, sakin huylu, romantik bir genç olan Ben ile Irak ve Afganistan'da savaşmış, sinirli, kavgacı bir eski asker olan Chon iki yakın arkadaştır..

Yetiştirip pazarladıkları yüksek kaliteli esrar sayesinde Güney Kaliforniya'nın bir kentinde çok zengin, şahane bir hayat sürdüren bu ikilinin, çok ilginç bir ortak noktası daha vardır: Birlikte kullandıkları sevgilileri Ophelia..

(Ophelia tarifinin biraz sert olduğunun farkındayım ama bu ilişkiyi başka türlü açıklamak da mümkün değil.. Ha.. Tam tersine, bu yakışıklı oğlanları kızın kullandığı da söylenebilir.. Aslında hiç fark etmez.)



Hem 'üçlü' hayatı, hem de yasa dışı uyuşturucu faaliyetlerini sorunsuzca yürüten bu arkadaşların mutlu yaşantılarını karartmaya karar verenler de vardır..

Çok vahşice yöntemler kullanarak pazarlarını büyüten ve giderek ABD'ye açılan Meksikalı bir uyuşturucu karteli, şimdi de bu iki genci kendilerine katılmaya zorlamaktadır..

En son 2010 yılında yaptığı, 'Wall Street: Money Never Sleeps' ile 'Spekülatif ABD Ekonomisi' temelli iyi bir dram izlettiren usta yönetmen Oliver Stone, oyuncu kadrosunda birbirinden ünlü yıldızları bir araya getirdiği bu suç ve gerilim filmiyle ise -maalesef- dağa fare doğurtmayı başarıyor..




Kendileri için asla duygulanmayacağımız, üzülmeyeceğimiz, sevinmeyeceğimiz bu kahramanların başlarına gelenler -iğrenme hissi dışında- seyirciyi zerre ilgilendirmeyecekse bu film neden çekilmiştir..

Zaten oyunculuklar ya da karakter betimlemeleriyle sürekli itici olmayı başaran filmde, Bayan O (Ophelia)'nun anlatıcı olarak zırt pırt sahnelere girip çıkması, ayrıca bir yabancılaştırma etkisi yaratıyor ki ne desem boş..




O değil de, filmin hiçbir anlam ifade etmeyen bir anında renkliden-siyah beyaza doğru değişen o görüntü numaraları neydi yahu!

Tam anlamıyla karikatürize edilmiş tiplemelerle çekilmiş bu roman uyarlaması, yönetmenin şanına hiç yakışmadığı gibi -ondan bağımsız olarak da- vasat bir aksiyon düzeyini aşamıyor..


Savages / Vahşiler

Yönetmen: Oliver Stone
Senaryo: Shane Salerno, Don Winslow
Tür: Polisiye, dram, gerilim
Oyuncular: Aaron Johnson, Taylor Kitsch, Blake Lively
Yapım: ABD, 2012, 131'

  2.5 / 5