22.8.12

Total Recall :: Gerçek Bunun Neresinde


Dünyamız, büyük bir savaş sonrasında iki devlete bölünmüştür..
Daha doğrusu, Britanya Birleşik Federasyonu adında bir büyük devletle, Koloni adında -adı üstünde- daha çok işçilerin iskân edildiği 'sömürgemsi' bir devlete..

Federasyon'daki bir robot fabrikasında işçi olarak çalışan, her sabah ve akşam, fabrikayla -dünyanın diğer ucunda bulunan- Koloni'deki evi arasındaki büyük mesafeyi, yer küreyi delip geçen bir tünelde 'düşerek' hareket eden devasa bir toplu taşıma aracıyla aşan Douglas Quaid (Colin Farrell), bu monoton yaşantıdan artık çok sıkılmaya başlamıştır..

Güzel karısı Lori (Kate Beckinsale)'nin hayatına kattığı renk de bi yere kadar olunca, Rekall adlı 'hayâl satan' bir şirketten hizmet almaya karar verir..



Ancak, isteği üzerine beynine yüklenen 'Süper Ajan' hafızası, kahramanımız açısından oldukça tehlikeli bir durum yaratacaktır..
Tabii bu arada yaşantısı, beklediğinden de fazla hareketlenip renklenmiştir ki o da ayrı..

Kendini bir anda, Başkan Cohaagen’e karşı isyan ederek, Koloni için özgürlük savaşı veren bir yer altı örgütünün komutanı olarak bulan Doug, hayâl ile gerçekliğin birbirine karıştığı bu 'bulanık evren'den acaba çıkabilecek midir?

Philip K. Dick'in bir kısa öyküsünden uyarlanan ve ister istemez, 1990 yılı yapımı olan ilk Total Recall'e de karşılaştırılacak olan film -daha bismillah demeden- aksiyona abanarak, neye ağırlık vereceğini belli etti..
Ve sonuna kadar da dur duraksız bi hareket, bi gümbürtüyle de devam edip gitti..




Tabii tam burada, akla gelen ilk soruyu sorayım: Birinci Total Recall'un metni sanki çok mu derindi?
Değildi elbet, o da aksiyon ağırlıklı bir filmdi..

Ancak şurası çok açık ki, ilk senaryoya yedirilmiş mizah ve fantezi yoğunluğu, bu filmde -neredeyse- tamamen sıfırlanmış..
Meşhur 'Üç memeli kadın'a kısa bir 'saygı duruşu' yapan film, 'Gözlerin pörtlemesi', 'Burundan çıkarılan ışıklı top', 'Mutantlar' ve 'Başkasının karnında yaşayan isyancı lider' gibi çarpıcı ve de yaratıcı detaylardan da yoksun..




İşte aradaki bu fark, ilk filmin 'salt aksiyon' olma özelliğini törpüleyen bir unsurdu..
Dolayısıyla bu eksiklik, yeni filme gereksiz bir ciddiyet kazandırarak, seyirciyi, salt aksiyonun yavanlığına maruz bırakmakta..

'Anılar ve tecrübeler, sonradan -tıpkı yaşanmışcasına- beyne yerleştirilebilir mi?' ya da 'Kafamızda canlanan anıların hepsini acaba gerçekten yaşadık mı?' gibi enteresan soruların ışığında yürüyen filmin en dikkat çeken değişikliği, ilk filmde büyük yeri olan Mars'ın, adının bile zikredilmemesiydi sanırım..




Devletin Mars'ta kurduğu o koloni, bu kez dünyada kuruludur ve asıl ülkeden tecrit edilmiştir..
Öğrendiğimiz kadarıyla Dick’in öyküsüne de sadık kalan bu tercih, yeni filmi daha gerçekçi kılarken, ayağının daha bi yere basmasına da sebep oluyor sanki..


Total Recall / Gerçeğe Çağrı

Yönetmen: Len Wiseman
Senaryo: Kurt Wimmer, Mark Bomback
Tür: Aksiyon, macera, bilimkurgu
Oyuncular: Colin Farrell, Bokeem Woodbine, Bryan Cranston
Yapım: ABD-Kanada, 2012, 118'

  3 / 5