30.9.12

L'amour dure trois ans :: Aşkın Ömrü Üç Yıl Palavrası Sonsuz



Karısından yeni ayrılan kitap eleştirmeni Marc Marronnier (Gaspard Proust), şahsi tecrübelerinden de ilham alarak, 'Aşkın Ömrü 3 Yıldır' adında, kadın-erkek ilişkilerine dair bir kitap yazar..

Nice yayınevi ve nice editör tarafından hep reddedilen bu müthiş eseri, sonunda bir kadın editör kabul eder ve yayınlar..

Beklenmedik bi şekilde satış rekorları kıran kitap, yazarına para ve şöhretin yanında, aşk da kazandırır..

Kuzeninin karısı olan Alice (Louise Bourgoin)'i görür görmez çarpılan Marc, gözü dönmüş bi şekilde ve hiç utanmadan, bir nevi 'yenge' mertebesindeki bu kadını baştan çıkarmaya çalışır..




Tersi elbette düşünülemez ki, bu 'utanmaz adam' onu da başarır..

Fakat, umursamazca yazdığı kitabındaki sallama düşünceler, 'Yazın yediğin hurmalar kışın kıçını tırmalar.' atasözüne uygun olarak, başını biraz ağrıtacaktır..


Ülkemizde de yayınlanan -aynı adlı- çok satan romanını, yazar Frederic Beigbeder, bizzat senaryolaştırıp, yönetmiş ve ortaya, eğlenceli olmaya çalışan, ancak bunu pek de başaramayan, bir romantik komedi çıkmış..




Aşk ve ilişkiler üzerine yeni bi şeyler söylemekten uzak film, klasik anlatımdan uzak, serbest tavırlı tarzıyla dikkat çekiyor..

Marc'ın, arada bir seyirciye dönüp de gevezelik yapması -beklenenin aksine- bir 'yabancılaştırma efekti' oluşturmuyor, aksine belli bi 'sempati' etkisi bırakarak filmin akışına yardımcı oluyor..

Bunun böyle olmasında 'taze oyuncu' Gaspard Proust'un da rolü var.. derken, ona başarıyla eşlik eden güzel oyuncu Louise Bourgoin'yı unutmuyoruz tabii..




Gerçekçi görünerek, sanki palavra aşkların ya da aşk palavralarının ipliğini pazara çıkaracakmış gibi havalara girince takdirimi kazanan film, hemen akabinde o aynı palavraların hayal dünyasına yuvarlanarak geri adım atınca, içerik olarak da tamamen sıradanlaşıyor..

Sonunda da yazar, kendi fikrini çürütmeye çalışıyor ve filmin 'Aşkın Ömrü 3 Yıldır' olan isminin tersini düşünmek ve kabul etmek için kendini epeyi bi zorluyor..



2.5/5


L’amour dure trois ans / Aşkın Ömrü 3 Yıldır

Yönetmen ve senarist: Frederic Beigbeder
Tür: Komedi
Oyuncular: Gaspard Proust, Louise Bourgoin, Joey Starr
Yapım: Fransa – Belçika, 2011, 98'