3.9.12

The Bourne Legacy :: Bourne Taze Bitti Cross Verelim



CIA'de ne 'özel program' biter, ne de 'derin devlet'in kullanacağı özel bir organizasyon..

Uzun hikâyenin bu bölümünde, Treadstone programı yerini Outcome'a, ajan Jason Bourne de, ajan Aaron Cross (Jeremy Renner)'a bırakmıştır..

Outcome programı gereğince, Savunma Bakanlığı’nca 'yüksek riskli' görevlerde kullanılmak üzere eğitilen, düzenli olarak verilen ilaçlarla da -birer kobay misali- üzerlerinde deneyler yapılan ve her hareketleri bir merkezden izlenebilen altı ajandan biridir Aaron..

Şu sıralar işlerin ters gitmesiyle birlikte, bu yeni programın sonlandırılma çalışmaları da başlamış olup, ilgili ajanlar birer birer temizlenmektedir..
Duruma erken uyanan Aaron Cross'un hayatta kalma mücadelesine hoş geldiniz..



Programın tıbbi tarafında yer alan Dr. Marta Shearing (Rachel Weisz)'in varlığıyla, 'kız tarafı' sorunu da halledilen film, karşılaştırılacağı muhakkak olan serinin standartlarına ulaşamasa da, rahatlıkla seyredilebilir özellikli, vasat kalitede bir casus gerilimi..

İlk filmini 2002'de izlediğimiz 'The Bourne' serisinin bu sonuncusunu yöneten Tony Gilroy, Mr. Bourne’un ta kendisi ve serinin en önemli kişisi olan Matt Damon olmaksızın, 'iteleyerek zorla' yöntemini kullanacağı, beklenen bir şeydi ki pek sürprizle de karşılaşmadık..




Kendisine rahatlıkla 'Senaryo Üstadı' denebilecek Gilroy, 'Alabildiğine Sallanan Kamera'nın kralı ve önceki son iki filmin de yönetmeni olan Paul Greengrass kadar başarılı olamadığı kesin..

Ancak, zaman zaman bir nevi James Bond tadı aldığım filmin bazı sahnelerini takdir etmemek elde değil..
Örneğin, bilim adamlarının katledildiği o 'dehşet verici' laboratuvar sekansı ya da Aaron'u tanımaya başladığımız, dağ, kar ve ormandan ibaret bir vahşi doğada geçen -oldukça dingin ve gizemli- bölüm gibi..




Buna karşın, Manila'da 'aksiyon klişeleri gösterisi' biçiminde geçen, kaçma kovalamacalı bölüm ve özellikle araba/motor takip sahneleri pek sıkıcıydı..
Keşke Yönetmen tam burada, serinin diğer filmlerindeki benzer sahnelere bakarak, bir şeyler kapsaymış..

Sonuç olarak, vesikalık fotoğrafları dışında Bourne'un yer almadığı bu Bourne filmi, sürekli ondan bahsettiği halde hiç göster(e)miyor belki ama -adı üstünde- Bourne’un mirasını da bi güzel yiyor..


The Bourne Legacy / Bourne’un Mirası

Yönetmen: Tony Gilroy
Senaryo: Tony Gilroy, Dan Gilroy
Tür: Aksiyon, macera, gizem
Oyuncular: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton
Yapım: ABD, 2012, 135′

  3 / 5