19.9.12

The Tall Man :: Sır Perdesi Kalkarken


Bir zamanlar burada yoğun olarak yapılan madencilikle zenginleşip büyümüş Cold Rock kasabası, bir gün gelip de maden kapatıldığında -başka geçim kaynağı da bulunmadığından- toprağının altında kazılı sayısız tüneller, üstünde de sefalete mahkûm bir kaç zavallı kasabalıyla, kaderine terk edilmiştir..

Sakinliği oldukça şüpheli Cold Rock sakinlerinin -konumuz da olan- asıl derdi, küçük çocuklarının birer birer ortadan yok olmasıdır..

Bu kayboluşların nedeni ya da çocukların akıbetleri konusunda tam bir belirsizlik yaşanırken, bunu yapanın, gizemli ve uzun boylu bir adam olduğuna dair şayialar, ortalığa yayılmıştır..



Şimdi de, doktor kocası öldüğünden beri kasabanın tek sağlık görevlisi olarak hizmetini sürdüren Hemşire Julia (Jessica Biel)'nın biricik oğlu kaçırılır..

Bu olaya doğrudan tanıklık eden Julia'nın, 'çocuk hırsızı' Tall Man'in peşine düşmesiyle, olayın sırrının yavaş yavaş aydınlanmasını bekleyen biz seyirciler, bu kez 'ters köşe' sırların yumağına dolanırız ki vah bize!.

2008 yılı yapımı Martyrs (İşkence Tarikatı) ile dikkat çeken senarist-yönetmen Pascal Laugier, yine kendisinin yazıp yönettiği bu film için de aynı damardan beslendiği şüphesiz..




Yine, kendilerince 'idealist' hassasiyetlere sahip bir takım şahıs ve kurumların varlığıyla benzeşen; ancak, daha az şiddet ve kanla da ayrışan bir yapım..

Bu arada filmin, ahlaki tarafı fazlasıyla tartışmalı bir ülküden yana bir tavır içinde görünmesini, illaki yargılama yanlısı değilim..
Aslında ben bu tavrı, olumlamadan çok, bir realitenin teşhiri olarak görmekten yanayım..

Afişinde hatta başlangıcında vadettiği 'korku filmi' özelliklerinden çabucak sıyrılan film, bir takım gizemli 'suç' unsurlarıyla beslenen bir drama dönüşüyor ve bunu yaparken de izleyicinin algılarıyla 'Twist Dansı' yapmaktan adeta zevk alıyor..




Seyircisini boş boş perdeye baktıracağına, beynini sürekli çalıştırmasını sağlayan, ters köşeli olay örgüsü ne denli değerliyse, kafada bazı cevaplanmayan sorular bırakması da, türün ortodoks izleyicisi açısından, rahatsızlık kaynağı oluşturabilir..

Tam onun kadar başarılı görünmese de, tıpkı Martyrs misali, gayet özgün bir senaryoya eşlik eden iyi oyunculuklarla, gizemini finale kadar taşıyan ve hiç düşmeyen sürükleyici gerilimiyle birlikte kendini kalıplaşmış korku janrının dışına taşırması, The Tall Man'in en mühim özelliği..


3.5  /5



Yönetmen ve senarist: Pascal Laugier
Tür: Polisiye, dram, gizem
Oyuncular: Jessica Biel, Jodelle Ferland, William B. Davis
Yapım: ABD-Kanada-Fransa, 2012, 106'



1 yorum:

  1. Adsız26.9.12

    berbat bir film.. gerilim öğelerini taşıyıp bu kadar saçma sapan finale bağlayan bir film daha izlemedim... tamamen korku filmi iddiasıyla ortaya pırtlayan ve finaliyle gözyaşı döktüren hollywood un soın çırpınışlarının ürünü...

    YanıtlaSil