8.10.12

Dredd 3D :: Yargıç Dredd'in Ma-Ma Hükmü


Gelecek bir zamanda nükleer bir felaketten çıkmış dünyada -yani ABD'de!- artık her şey farklı bir biçime bürünmüştür..

Eski ülke radyoaktif bir çöplüğe dönüşmüş olup, insanlar sadece, Boston'la, başkent Washington arasında var olan, 800 milyonluk bir nüfusa sahip bir megapolde barınabilmektedir..

Suç oranı giderek katlanan ve bu yüzden, sürekli olarak kaosun hüküm sürdüğü kentte -düşük oranda da olsa- asayiş sağlamaya çalışan tek bir kurum vardır..

Adalet Sarayı'nda toplanmış bu resmi güç, yargıç, jüri ve infaz memuru görevlerini tek başlarına üstlenen Yargıçlar'dır..




Teoride yazılı kanuna göre, pratikte ise hem yasaya hem de kafasına göre cezalandırma olanağına sahip bu Yargıçlar'ın en kıdemlisi ve ünlüsü Dredd'dir..

Aldığı yeni görevle Dredd, Cassandra Anderson isimli, psişik yetenekleri gelişkin bir Yargıç adayını sahada deneyecek ve sonunda bu zorlu işe uygun olup olmadığına karar verecektir..

'Çaylak' kızın şansızlığına bakın ki, o gün çok zor bir görev onları beklemektedir..




Bir zamanlar çok dehşetli hayat tecrübelerinden geçmiş, Ma-Ma adlı 'emekli fahişe' bir kadının yönettiği bir suç çetesinin yuvalandığı örgüt evine/gökdelenine girilecek ve cezaları kesilecektir..

Örgüt, tamamen hakim olduğu 200 katlı Peach Trees binasında, beynin, zamanı, normalde olanın yüzde biri kadar bir hızla geçiyormuş gibi algılamasını sağlayan, çok etkili bir uyuşturucuyu üretip pazarlamaktadır..

Ma-Ma'nın nihai amacı ise tüm kenti ele geçirmektir..
Hadi bakalım kızım, kolaysa geçir!.


Her Savaş Faşizmle Kardaş


1977 yılında piyasaya çıkan bir İngiliz çizgi romanının kahramanı olan Yargıç Dredd, ilk olarak 1995 yılında, Sylvester Stallone'nin başrolünde oynadığı filmle beyaz perdeye uyarlanmıştı..




O filmin, Star Wars'takileri anımsatan 'çok renkli' kent atmosferi, duygusal ve romantik takılan, komiklik yapmayı da ihmal etmeyen abartılı karakterleri, Dredd'in omuzlarını örten o altın sarısı zırhın sakilliğini bu yeni filmde göremiyoruz..

Gördüklerimiz ise, tam da distopyanın ve kaosun hakkını veren bir atmosferi soluyan, koyu gri, karanlık, pis ve boğucu bir kent betimlemesi, duygusallığa tamamen kapalı, ciddi, sert karakterler ve buna uygun giysi ve dekorlar..




Öte yandan, bir suç çetesinin hakimiyetindeki bela saçan bir apartmanı ve ona yapılan polis baskınını görünce, Serbuan maut(2011)'u hatırlamamak elde değil..

3D'nin hakkını veren, patlama ve çatlamalı efektleri daha da etkili kılan ve konu edilen uyuşturucunun yaptığı 'kafa'yı da neredeyse seyirciye yaşatan 'ultra' ağır çekim sahneleri, fark yaratacak denli güzel..

İyi yazılmış, derli toplu senaryosunu, gayet akıcı bir biçimde filme aktaran yönetmen Pete Travis, etkileyici efektlerle süslediği aksiyonunu, yerinde ve dozajında kullanırken, şiddet ve kanı bol tutmayı da ihmal etmemiş..




Savaşların ya da nükleer silahların kaosu körükleyeceği, kaosun da, faşizan bir polis devletini çağıracağı gerçeğinin 'nihai resmi'ni çizen Dredd, başarılı bir aksiyon ve bilim kurgu filmi..



3.5/5


Dredd 3D / Yargıç Dredd

Yönetmen: Pete Travis
Senaryo: Carlos Ezquerra, Alex Garland
Tür: Aksiyon, bilimkurgu
Oyuncular: Larl Urban, Olivia Thirlby, Lena Headey
Yapım: ABD-İngiltere-Hindistan, 2012, 95'