28.10.12

Hysteria :: Vibratör Bey'in Saygın Geçmişi


19. Yüzyıl'ın sonlarına doğru..
Sanayi devrimiyle birlikte alabildiğine yükselen Britanya İmparatorluğu, Victoria Devri'ni idrak etmektedir..

Başkent Londra'da yaşayan genç ve idealist doktor Mortimer Granville (Hugh Dancy), halâ ortaçağdan kalma usullerle bu mesleği icra etme yanlısı meslektaşlarıyla geçinemeyince, bir yerde kalıcı olup da çalışamamaktadır..
Ta ki, 'histerik' teşhisi konulmuş kadınları, kendi geliştirdiği 'vulva masajıyla' tedavi / mutlu eden Dr. Robert Dalrymple (Jonathan Pryce)'in muayenehanesinde çalışmaya başlayıncaya kadar..

Histeri, her türlü seksüel güdüyü ve aktiviteyi reddedip bastırmanın genel eğilim, mastürbasyonun da hastalık yapıcı bir günah kabul edildiği, İngiltere'nin en muhafazakâr dönemine denk gelen bu yıllarda kadınlar arasında adeta salgına yol açmıştır..


Oysa 'hastalık' denen bu 'ruhsal' durum, aynı cinsel yasakların mağduru olan erkeklerden ilgi görmeyen, bu nedenle de sürekli bir cinsel tatminsizlik içinde bunalmış 'zavallı' kadınların, içine düştükleri bir nevi depresyondan ibaretti..


Ayrı karakterlere sahip iki kız babası olan Dr. Dalrymple, kliniğinin kapısı önünde uzun kuyruklar oluşturan -üst sınıftan- kadınlara, özel yağlarla kayganlaştırdığı elleriyle uyguladığı masajlardan artık içine fenalık gelmişken çıkagelen, sırlarını da öğrettiği bu genç doktora, işini memnuniyetle bırakır..


Hatta onun amacı, karakterini pek beğendiği oğlana hem işin tamamını, hem de hanım hanımcık yetiştirdiği küçük kızı Emily (Felicity Jones)'yi vererek, emekliye ayrılmaktır..

Ancak, doktor babasının engellemelerine rağmen, kendini fakirlerin yardımına ve eğitimine adamış, özgürlüğüne düşkün, 'sosyalist' fikirli Charlotte Dalrymple (Maggie Gyllenhaal)'ı da hesaba katmakta yarar vardır.. ki kardeşinin durgunluğuna tamamen ters düşen bu aktif kız, Dr. Granville'in de dikkatini çekmekte gecikmez..


Film, 'Doğuştan iyi ve idealist biri olan genç bir adamın, parayı ve de lüksü bularak sınıf atlamasıyla birlikte, bir süreliğine dumura uğrayan 'hakikati görme, iyiden, doğrudan yana olma' meziyetine yeniden kavuşmasını, genel öyküsünün içine güzelce oturtuyor..

Charlotte karakterinin girişimleriyle gündeme getirdiği işçi ve kadın hakları hususunda, yerlerde sürünen mevcut düzeni eleştirirken; masajların ya da vibratörün etkisiyle coşan kadınların halleriyle süslenmiş özgün mizahıyla da güldürmeyi başarıyor..


Elektrikli Vibratör denen ve zamanımızda 'erotik shop'larda satılan o meşhur aletin, tedavi aracı olarak kullanılmak üzere icadının, yarı gerçek, yarı kurgusal öyküsünü 'romantik komedi' kalıpları içinde anlatan bu İngiliz yapımı, kendini ilgiyle izletebilecek kalitede, iyi bir film..

Son olarak, filmin notunun o buçuk kısmının yüzde ellisinin -hastası olmaktan mutlu olduğum- Bayan Maggie Gyllenhaal'den kaynaklandığını itiraf ederken, yüzümün hafiften kızardığını da inkâr edecek değilim efenim..



  3.5 / 5


Hysteria / Mutlu Et Beni

Yönetmen: Tanya Wexler
Senaryo: Stephen Dyer, Jonah Lisa Dyer
Tür: Komedi, duygusal
Oyuncular: Maggie Gyllenhaal, Hugh Dancy, Jonathan Pryce
Yapım: İngiltere-Fransa-Almanya-Lüksemburg, 2011, 100'