19.11.12

Frankenweenie :: Frankenstein'ın Köpeği


Victor Frankenstein adlı 'yaratıcı' bir çocuk, bir arabanın çarpması sonucunda ölen sevgili köpeği Sparky’yi -okuldaki fen bilgisi öğretmeninin verdiği ilhamla- gömüldüğü mezarından çıkarır ve yüksek enerji kaynağı olarak kullandığı yıldırımlar ile kendince uyguladığı 'bilimsel yöntemler'in yardımıyla onu yeniden hayata döndürmeyi başarır..

Victor, çoğu organları yapay bir yamalı bohçayı andıran, elektrikle şarj edilerek yaşantısını sürdüren bu köpeği ve canlanma yöntemini meraklı gözlerden gizlemelidir..
Ee.. Bir nevi Frankenstein canavarına dönmüş bir köpek, ne kadar saklanabilir ki!.

Sıradışı ve 'tuhaf' filmlerin adamı Tim Burton, 1960'ların popüler bir gotik-gerilim dizisinden uyarlanan ve pek de fazla beğenilmeyen Dark Shadows'tan sonra, bu yılki ikinci filmi olan Frankenweenie için de eskilerden medet ummaya devam ediyor..




Ancak bu kez, 1984 yılında kendi yaptığı, aynı adlı kısa filmini -tabii ki eklemelerle daha da geliştirerek- yeniden çekmiş..

Anlaşılacağı üzre- bir korku filmi klasiği olan Frankenstein'ın, çocuklar için yapılmış bu versiyonu, yine siyah beyaz, ancak 3 boyutlu, stop-motion tekniğinde bir animasyon..




Stop-motion animasyonların ustası olan Tim Burton -ilk filme nazaran- büyüklerin ilgisini daha çok çekecek, aksiyonu daha yoğun, korku unsuru daha sert, daha hüzünlü ve 'ince mizah' duygusu çok daha gelişmiş bir filme imza atmış..

Frankenstein'ın yanı sıra, Drakula, Mumya ve Godzilla ya da King Kong filmlerine göndermeler yaparak, korku türünün bu klasiklerine saygılarını da sunan Burton, çocukluğunda yaptığı benzeri abuk sabuk deneylerden hiçbir sonuç alamayan ama artık birer baba kıvamına gelmiş biz hayalperestlere, nostaljik olduğu kadar da şahane bir armağan sunuyor..
Sağol Tim!.



Yönetmen: Tim Burton
Senaryo: Tim Burton, Leonard Ripps, John August
Tür: Animasyon, komedi, aile
Seslendirenler: Winona Ryder, Catherine O’Hara, Martin Short
Yapım: ABD, 2012, 87'

 /10




1 yorum:

  1. Ben de, ben de! :)

    http://benyazarsamolur.blogspot.com/2012/11/frankenweenie.html

    YanıtlaSil