14.12.12

Bachelorette / Bekarlığa Veda : 21 Aralık'ta Gösterime Giriyor



Üç oyunbaz nedime, eski bir arkadaşlarının düğününden önceki gece biraz eğlenmenin yoluna bakar ancak umduklarından çok daha fazlasını bulurlar.
Beyaz atlı prensi Dale’le (Hayes MacArthur) evlenmek üzere olan Becky’nin lisedeki arkadaş tayfası düğün öncesinde bekarlığa veda partisi için New York’ta bir araya gelir. Bu arkadaş tayfasından Regan (Kirsten Dunst) iş hayatında son derece başarılı, arkadaşları arasında ilk evlenenin kendisi olmaması konusunda gizliden gizliye iç geçiren baş nedimeyken, Gena (Lizzy Caplan) ise romantizmden nefret ediyormuş numarası yapan, hazır cevap bir hınzır, Katie (Isla Fisher) de iyi yaşamayı seven, aptal ama güzel bir kadındır.
Ne var ki, Becky bekarlığa veda partisini tadında bırakma konusunda ısrarcı olunca, üç kişilik bu arkadaş tayfası partiden sonra gönüllerince eğlenmeye devam eder.
İşler sarpa sarması uzun sürmez: Şeytana uyan üçlü, ellerindeki yırtık gelinlikle bütün Manhattan’ı tavaf eder; zorla kuru temizlemeci dükkanını açtırır; kadınsı cazibelerini kullanarak kapalı terzileri açtırır; damat Dale’in bakarlığa veda partisini basar.


Regan’ın beyaz yakalı, hedonist dengi Trevor’la (James Marsden) buluşması, Katie’nin peşine eski sınıf arkadaşı Joe’nun (Kyle Bornheimer) takılması ve Gena’nın kendisini eski sevgilisi Clyde’a (Adam Scott) kaptırması bu partide olur.


Kızlar bu geceden sağ çıkabilecek mi? Yırtık gelinliği onartıp, zamanında düğünde Becky’nin yanında olabilecek mi? Zaman daralıyor ama kızlar hiç unutmayacakları, hayatlarını değiştirecek bir hafta sonunun daha başındalar.

Eleştirmenlerden olumlu not alan, “Bachelorette” isimli tiyatro oyununu sinemaya uyarlayan Leslye Headland, akıl almaz çöküşler yaşamanın, muhteşem keşifler yapmanın ve hatta dostluklarını pekiştirmenin eşiğindeki kadınların öyküsünü anlatan bu jilet gibi keskin komedide senarist ve yönetmen olarak görev alıyor.



Yönetmenin Görüşü

“Biriyle aynı kaba kusup, sıkı dost olmak gibisi yoktur.” Sylvia Plath, The Bell Jar
Çağdaş Amerikan kadınının zihninin içinde dolaşmak çok eğlencelidir. Burası çelişkilerle dolu bir alan: Evlenmek ama aynı zamanda meslek hayatında ilerlemek; güzel görünmek ama bunun için ne kadar çaba sarf ettiğini belli etmemek; seksi olmak ama hafif meşrep durmamak; trendi yakalamak ama batıl inançlı olmamak, elindekiyle mutlu olmasını bilmek ama anı zamanda her zaman daha isini yapabilmek. Bekarlığa Veda filmindeki karakterlerin hepsi, işte bu çelişkilerin ete kemiğe bürünmüş hali.
Bu hikayeyi tiyatro için ilk yazmaya başladığımda, ciddi bir hikaye yazdığımı sanıyordum. 2008 yılında Los Angeles’taki açılış gecesinde seyircilerin kahkahaya boğulması karşısında benim hayal kırıklığımı hayal edebilirsiniz. Üzerinde o kadar kafa patlattığım bütün ‘dokunaklı’ görüşler birden espriye dönüşmüştü. Oyunu izleyenler, kahramanların karakterlerinin merkezine yerleşmiş çelişkilerin abesliğine yanıt veriyordu.
Yazdığım bu öykü deneysel tiyatro salonlarından, Broadway dışı salonlara, oradan da beyaz perdeye taşındıkça, öyküdeki komedi unsurlarına daha çok kucak açtım. İkilemler içindeki bir karakterin komik olduğu düşüncesine yaslandım. Aslına bakacak olursak, hasedinden çatlayan bir baş nedime mükemmel bir düğünün altından kalkabilir. Belirli bir düzeyde zekaya sahip, satış elemanı olarak çalışan bir kadının içinde derin duygular yatıyor olabilir. Cinsel özgürlüğün tadını çıkran bir hippi aslında çaresiz bir romantik olabilir. Bu kızlar her ne kadar fesat olsalar da, çevrelerindeki insanlar kabul etmezken birbirlerinin çelişkilerini ve kusurlarını kabul ediyorlar.
Neticede bu karakterleri ve çoğu kadını birbirine bağlayan şey birlikte geçirdikleri iyi zamanlardan ziyade yaşadıkları dramlar. Benim en iyi arkadaşlıklarım her zaman karmaşık olmuştur. Arkadaşlar arasında çatışma çıktığında ve bunu aştıklarında ilişki güçleniyor. İyi bir arkadaş olmanın her zaman iyi olmaktan geçtiğini söyleyen kişi, büyümenin verdiği acı dolu zevki inkar ediyor demektir. Güzel olmaları konusunda kadınların üzerinde yeterince baskı var. En iyi arkadaşlarımı yanımda görmek istediğim zamanlar işlerin sarpa sardığı zamanlardır hep.


Yönetmen / Senarist Hakkında

Leslye Headland Los Angeles’ta yaşayan bir oyun yazarı, senarist ve yönetmen. New York Üniversitesi’nin Tisch Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olmuştur. Yazdığı tiyatro oyunları dizisi yedi büyük günah konuludur: Şehvet düşkünlüğü; oburluk; açgözlülük; tembellik; öfke; kıskançlık. Ted Griffin ve Shawn Ryan’ın geliştirdiği televizyon projesi Terriers’ta kadrolu senarist olarak görev aldı. Son senaryo çalışması, Screen Gems şirketi ve yapımcı Will Gluck adına About Last Night filminin tekrar yapımıdır.



Film Bilgileri:

Gösterim Tarihi: 21 Aralık 2012

Orjinal Adı: Bachelorette
İthalat: Medyavizyon
Dağıtım: Medyavizyon
Yönetmen: Leslye Headland
Senaryo: Leslye Headland
Oyuncular: Kirsten Dunst, Isla Fisher, Lizzy Caplan, James Marsden, Kyle Bornheimer, Rebel Wilson, Adam Scott
Filmin Süresi: 94 dakika.
Yapım: ABD
Tür: Romantik, Komedi

Türkçe Altyazılı Fragman: http://www.youtube.com/watch?v=7S5PX_XOpdA&feature=g-user-u