5.12.12

Sotigui Kouyaté Filmleri



İstanbul Modern Sinema, Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle, kariyeri Afrika kıtasından Paris’e uzanan oyuncu Sotigui Kouyaté’yi, 6-9 Aralık tarihlerinde, yedi adet filmiyle anıyor.

2010 yılında kaybettiğimiz efsane sanatçı, Batı Afrika’da halk ozanlarına verilen ve Kouyaté ailesinin 13. yüzyıldan beri sahip olduğu griot unvanını Batı Afrika sözlü kültürünün en büyük temsilcisi olarak taşıdı.
Sanatçı, 1966’da başlayan oyunculuk kariyerinde Shakespeare oyunlarından, 20 yıl boyunca arkadaşı ve akıl hocası olan Peter Brook ile yer aldığı daha deneysel çalışmalara kadar çok fazla sayıda yapımda yer aldı.
Sotigui Kouyaté’nin oğlu, yönetmen Dani Kouyaté’nin de katılacağı programda, Christian Richard’ın yönettiği 1982 Burkina Faso yapımı Başkalarının Cesareti, Cheick Oumar Sissoko’nun yönettiği Başlangıç, Rachid Bouchareb’in yönettiği Küçük Senegal ve başrolü Brenda Blethyn ile paylaştığı, kendisine 2009’da Berlin Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu dalında Gümüş Ayı getiren Londra Nehri filmlerinin yanı sıra, oğlu Dani Kouyaté’nin Keita! Halk Ozanının Sesi, Mahamat Saleh Haroun’un Sotigui Kouyaté, Modern Bir Halk Ozanı başlıklı belgeseller de gösterilecek.

ayrıntılı bilgi için bknz..