6.12.12

Tori Amos - Gold Dust : Eski Şarkılardan Yeni Albüm



Gold Dust Tori Amos’un, klasik müzik markaları Deutsche Grammophon ve Mercury Classics işbirliğiyle piyasaya sürülen ikinci albümü.
Övgüyle bahsedilen ilk albümü Night of Hunters’ın çalışmalarına başladıktan kısa bir süre sonra Hollanda’daki Metropole Orkestrası’ndan beraber sahne almaları için davet alan Tori, orkestrayla beraber sergilediği canlı performans neticesinde bir ikinci albüm çıkartmaya ihtiyaç duyduğunu anlamış.

Tori, Gold Dust’ın bir fikir olarak böylece ortaya çıkışını “Orkestra beni gerçekten kendine çekti ve yeni bir kayıt yapmam için harekete geçirdi.” sözleriyle ifade ediyor.

Gold Dust, Tori’nin 20 yılı aşkın bir süredir yaşadığı tüm diyalogların ona verdiği ilham neticesinde peyda olmuş ve eski şarkılarının yepyeni deneyimler, yepyeni bir kişilikle yoğrularak tekrar kayda alındığı muhteşem bir albüm.

“Kadın hikayelerine takıntılıyım.” diyor Tori, “kadınların yuvarlak masaya oturup gelmek istedikleri konumla ilgili nasıl uzlaşabildikleriyle ilgileniyorum” diye ekliyor. Kadın hikayelerinden çokça ilham alan sanatçı bu albümde eski parçalarının içine yeni bir hayat üfleyerek onları yeniden seslendiriyor ve başrole bu sefer kendi hikayesini koyuyor.

Albümdeki parçalar bir nevi Tori’nin hayatının bir temsili, hepsi de sanatçının yaşadıklarından kesitler sunuyor.
Albümün üçüncü parçası Jackie's Strength sanatçının annesiyle olan ilişkisini konu alıyor.
Winter, babası ve dedesini anlatıyor.
Snow Cherries from France, sanatçının favori parçalarından biri ve kocasına aşık oluşunu anlatıyor.


Tori bu parçaları 2012 yılında yaşatmak için, onları orijinal versiyonlarıyla söylememe kararı almış ve parçaları ilk günkü haliyle söyleyen kadın olmaya çalışmaktan kaçınmış.
Mesela, Winter’ı söylerken, önüne kocası ve kızının kar topu oynarken çekilmiş bir fotoğraflarını koymuş ve kendi babasıyla ilgili deneyimlerini kafasında tekrar öykülemiş.
Marianne, sanatçı tarafından orkestrasız olarak okunmuş ve daha sonra enstrümanlarla beraber kayda alınmak üzere saklanmış. Tori, parçayı bu albümde ilk defa orkestrayla beraber söylüyor. Flying Dutchman, albümün yapıldığı güzel şehir Amsterdam’a olan hürmete istinaden kayda alınmış.
Programmable Soda, tam anlamıyla eğlenmek için seçilip kayda alınmış bir parça.
Cloud Only, My Tongue ve albüme adını veren Gold Dust ise birer adım öne çıkan parçalardan.

Seçilmiş parçalar gerçekten albümde yer almak istediklerine Tori’yi ikna etmişler. Sanatçı bunun hiç de kolay bir süreç olmadığını şöyle ifade ediyor: “Bu projedeki zorluk şu ki, tüm parçalar ilk seslendirildiğinde kendilerine ait bir dünyada yaşamaya başladılar, ve benim parçalarla aramda olan ilişkiler yıllar içerisinde değişti, onlar da benim hayatımı değiştirdiler. Parça seçimi yaparken esas aldığım şey kendi deneyimlerimle ilgili bir şeyler anlatmalarıydı ve bugün tekrar kayda alındıklarında da bir hikaye anlatabilecek olmalarıydı.”

Albümün 13. parçası Silent All These Years ise, dinleyiciye kalıcı ve kuvvetli  bir mesaj veriyor. Bu parçanın albümde yer almasının başlıca sebebi Tori’nin müziğine adeta bir giriş kapısı olması ve sahip olduğu güçlü karakter.
Tüm dünyadaki kadın dinleyicileri Tori’ye halen “Geçen hafta sessizdim, bir sonraki gün, konuşmuş olmayı denedim fakat bir şey beni durdurdu” diyorlar ve hikayelerini onunla paylaşıyorlar. Bu parça verdiği mesajların hem 20. hem de 21. yüzyıllarda modern bir diyalog taşıdığını, geçerliliği olduğunu ve her daim insan deneyimlerine hitap edeceğini resmen kanıtlar ve sanatçının sahip olduğu övgülerin hakkını verir nitelikte.
Tori’nin şimdiye dek insanlarla yaşadığı tüm diyaloglar ve bunları sanatına dönüştürüp tekrar kitleye sunması, işte tüm bunlar “Gold Dust”’ın ta kendisi.


Tracklist

1. Flavor

2. Yes, Anastasia

3. Jackie's Strength

4. Cloud on My Tongue

5. Precious Things

6. Gold Dust

7. Star of Wonder

8. Winter

9. Flying Dutchman

10. Programmable Soda

11. Snow Cherries from France

12. Marianne

13. Silent All These Years

14. Girl Disappearing