2.12.12

Hotel Transylvania :: Kont Drakula'nın Kızı


Vampirlerin ve daha nice korku karakterinin memleketi olan Transilvanya'yı oteline isim seçmiş karizmatik Kont Drakula, sevgili kızı Mavis'in 118'inci yaş günü şerefine düzenlenecek parti için, cümle tekinsiz arkadaşına davetiye gönderir..

Hemen hepsi gölgeli ya da karanlık yerleri seven, dünyanın tüm korkunç yaratıkları, muhteşem bir şato olan otelde -artık nasıl bir davetse bu- tam pansiyon ücretli kalmak üzre, davete icabet ederler..

Vampirler, Zombiler, Frankenstein, Mumya, Görünmez Adam, Kocaayak, Kurtadam ve diğerlerinin ve de onların ailelerinin en büyük arzusu, yerleşim yerlerinden çok uzakta, gizli bir yerde inşa edilmiş bu otelde, insanların kendilerine yönelik düşmanca tavırlarından, eylemlerinden korunarak, eğlenceli bir tatilin keyfini çıkarmaktır..




Bölgede tek başına dağcılık yapan bir gencin, oteli keşfetmesi ve aslında yaşı -biz ölümlülerin hesabıyla- on sekiz olan Mavis'le göz göze gelip, birbirlerine aşık olmalarıyla da işler karışacaktır..

Hemen her baba gibi, kızını -erkekler başta olmak üzre- her türlü dış etkenden korumaya yemin etmiş bir adam portresi çizen Drakula, aslında bu yaptığıyla doğa'nın ve doğalın aksine hareket ettiğini, bunun da hem kızı, hem de kendisi için mutsuzluk kaynağı olmaktan başka hiçbir yarar getirmeyeceğini anlayacaktır..


Belli bir yaşa ulaşan her çocuk -daha doğrusu- her genç, kendi kararını kendi vermeli, kendi hayatını kendi istediği gibi -doğru ya da yanlış- yaşamalı; bu edindiği tecrübelerle de kendi kişiliğini oluşturmalıdır..




Bu ilk uzun metrajlı sinema filmi olsa da, Genndy Tartakovsky, özellikle animasyon türündeki Tv dizilerindeki çalışmalarıyla, oldukça tecrübeli bir yönetmen..
Bunu, gayet hareketli ve eğlenceli hatta çılgınca bir yaratıcılığa sahip bu filmdeki, özgür ve rahat yönetiminden de hissetmek mümkün..

Kitapların, daha da çok sinemanın yarattığı korku karakterlerinin hemen hepsine yer veren film, biz yetişkinlere hoş hatırlatmalar yaparken, bunların çoğundan habersiz çocuklar ve gençler için de öğretici olduğu söylenebilir..
Belki daha çok, çocuklara yönelik bir havası var ama, ailenin diğer fertlerini de ilgilendirebilecek sahneler içeriyor..




Yine de ilginç karakterlerle oluşturulan bu animasyon, suyu biraz aşırı kaçmış esprilerle fazla güldüremediği gibi, sürprizlere pek de açık olmayan 'ibretlik' öyküsüyle, vasatı aşamıyor..
İyi espriler de yok değil tabii: Arabayla giderken, geçişi kapayan koyun sürüsünün tamamını, hem de bir anda mideye indirip, geğirerek yolu açan Kurt Adam gibi..

Başta öngörülen, canavarların aslında kendi hallerinde iyi yaratıklar, insanlarınsa onları yok etmeye yeminli gerçek birer canavar olduğuna dair, şaşırtıcı ve 'ezber bozan' tez pek hoştu.. Ancak film, bu ısrardan kısa bir süre sonra cayarak, iyi insanların da var olduğu müjdesini vermekte ne de aceleci davranıyor..
Bunu yapmasa, şu -doğanın bir numaralı zararlısı olan- 'sittiriboktan' türümüze çok ayıp etmiş olacağız sanki..






3/5


Hotel Transylvania / Otel Transilvanya

Yönetmen: Genndy Tartakovsky
Senaryo: Peter Bayhham, Robert Smigel, Todd Durham, Dan Hageman, Kevin Hageman
Tür: Animasyon, komedi, aile
Yapım: ABD, 2012, 91'