29.1.13

Parker :: Jennifer'ın Poposu Vs Jason'ın Poposu



İşinde başarılı bir soyguncu olmanın yanı sıra, ahlaki değerlere bağlılığı ve kendine has prensipleriyle de ün sahibi olan Parker (Jason Statham) ile çete üyeleri arasında, en son gerçekleştirdikleri bir panayır soygunu sonrası çıkan anlaşmazlık, silahlı çatışmaya dönüşmekte gecikmez..

Hareket halindeki arabadan atlamak zorunda kalarak kötü yaralanan Parker'ın kafasına sıkan adamlar, onu şarampole yuvarlayıp ölüme terk ederler..
Ancak bu kişi filmin kahramanı olduğundan, hem de daha filmin başında ölmesi söz konusu bile değildir..

Birlikte gerçekleştirdikleri soygun sonrası payına düşen parayı çetenin diğerlerine kaptıran, hatta öldürülmekten de son anda yırtan bu gözü kara adamın, parasının peşine düşerek intikamını alma öyküsü, filmin de konusudur..

Donald Westlake'in Flashfire adlı romanından uyarlanan filmin yönetmeni, The Devil's Advocate ve Ray filmlerinden tanıdığımız Taylor Hackford..

Belli bir düzeyin üstündeki bu filmlerinin yanına pek de yakışmayacak sıradanlıkta bir suç ve aksiyon işiyle karşımıza çıkan yönetmenin asıl görevinin, türün ikon oyuncusu Jason Statham'ı parlatarak kullanmak olduğu çok açık..


Başlardaki, oldukça iyi kotarılmış panayır soygunu bölümüyle umutlandıran film, daha sonra irtifa kaybediyor ve Jennifer Lopez'in ortaya çıkmasıyla birlikte de sıradanlaşıyor..

Öte yandan, biz seyirciler de dahil -Parker hariç ama- herkes onun poposuna kilitlenmişken, Lopez'in, Statham'in poposuna film boyunca yiyecek gibi bakarak yalanması ibret vericiydi..
Ancak Latin dilberinin emeline kavuşamaması ise fazlasıyla hüzün vericiydi..



Hemen her zenginin, hırsızlık yaparak o hale geldiğinden emin olan Parker, bu 'ganimet'ten yararlanmasının gayet normal olduğunun da bilincindedir..

Gayet prensip sahibi olan kahramanımız, söylediğini aynen yapmaktan asla taviz vermeyip, haksız yere kimseye zarar da vermeyeceğini, sık sık ve özellikle hatırlatarak, film boyunca sürekli takdirimizi kazanacaktır..

Sürekli yaralanarak, yerlerde sürünerek perperişan olan Parker, bir türlü şöyle iyileşemeden, kâh pansuman olarak, kâh topallayarak, ama hep aksiyon gücünden ve yumruğunun şiddetinden ve de aşırı seksi cazibesinden zerre taviz vermeyerek finale kadar geliyor..
Bu arada onun seksiliğini sağlayan en önemli şeyin, tüm bedenini saran bu yara izleri olduğunu, kameranın, adamın vücudunda sürekli olarak yakın plan çalışmasından anlarız zaten..



Son tahlilde, özel olarak kahramanının ve genel olarak da kendisinin fazla ciddi takılması, zaten içerik olarak yerlerde sürünen filmin aleyhine gelişiyor..
Belki neşeli bir kahramana ve esprili bir metne sahip olsaymış, olduğundan biraz daha kaliteli bir eğlencelik olabilirmiş sanki..



Yönetmen: Taylor Hackford
Senaryo: John J. McLaughlin, Donald E. Westlake
Tür: Polisiye, gerilim
Oyuncular: Jason Statham, Jennifer Lopez, Michael Chiklis
Yapım: ABD, 2013, 118'

2 5