11.1.13

Red Lights :: Medyum Kim?.


Yılların deneyimiyle işinin tam bir uzmanı olmuş Dr. Margaret Matheson (Sigourney Weaver) ile onun asistanlığını yapan Tom Buckley (Cillian Murphy), bir üniversitenin psikoloji bölümünde çalışan iki bilim insanıdır..

Görevleri gereğince, çevrede duyulan herhangi bir 'parapsikolojik' olaya anında el koyarak, 'batıl inanç tacirleri'nin yani şarlatanların ipliğini pazara çıkaran bu uyumlu ikili, asıl ve sert mücadeleyi, efsanevi kör medyum Simon Silver (Robert De Niro)'la verecektir..

Çok eskiden beri tanıdığı Simon Silver'la uğraşmanın epey tehlikeli olabileceğinin farkında olan Dr. Matheson, gözü kara Buckley'i uyarsa da, genç adam bu hususta kararlıdır..

Buried (2010) gibi, hem kahramanına hem de seyircisine ecel terleri döktüren müthiş bir gerilimle kendisine hayran kaldığımız yönetmen Rodrigo Cortés, bu kez senaryosu da kendisine ait olan, gerilimi, gizemi gayet yerinde bir filmle karşımızda..



Başından sonuna kadar, fizik/bilim ile metafizik/hurafe arasındaki heyecanlı bir maç gibi ilgiyle izlenen yapımın finaldeki tercihinden pek memnun kalmadıysam da özellikle oyunculuk performanslarıyla oldukça dikkat çekici..

"İnsanların hayaletlere inanmalarının asıl sebebi, ölümün, her şeyin sonu anlamına gelmediğini göstermesindedir," mealinde bir saptama yapan film, bunca 'hayalet taciri'nin varlığına ve onlara safça kananların çokluğuna gayet inandırıcı bir açıklama getiriyor..

Hemen her kahramanının geçmişindeki -yeterince açıklanmayan- mevcut sırlarıyla gizemine gizem katan film, 'Medyumluk gerçek mi, değil mi?' sorusuna verdiği yanıt, o kadar beklenmedik ki şaşırmamak imkânsız..
Hele o medyumun kimliğine..





Red Lights / Medyum

Yönetmen ve senarist: Rodrigo Cortes
Tür: Dram, gizem, gerilim
Oyuncular: Sigourney Weaver, Robert De Niro, Cillian Murphy
Yapım: İspanya-ABD, 2012, 113'

3   /5