11.2.13

Hansel & Gretel: Witch Hunters :: Eski Masala Yeni Palavralar


Annelerinin ısrarı üzerine babaları tarafından ormanın derinliklerine bırakılan Hansel - Gretel kardeşler -masalı duyduklarından ve pek bi işe yaramadığını da bildiklerinden dolayı olsa gerek- eve dönüş yolunu işaretlemek için yola ne çakıl taşı, ne de ekmek kırıntısı bırakmışlardır..

Yine de geleneğe uygun olarak, ormanda şekerlemeden yapılmış bir kulübeye rastlayan kardeşler, evi tam yiyip bitirecekken kapının açılmasıyla içeri dalarlar..

Finli heavy metal grubu Lordi üyesi arkadaşlarımız gibi makyaj yapmış bir yaratık -ki biz kendisine kısaca cadı diyoruz- içerde pusuya yatmış, bizim ufaklıkları beklemektedir..

Bütün amacı bunları besleyip semirtmek, sonra da bi güzel yemek olan Cadı, emeline kavuşamayacak, kendi tuzağına düşerek, 'Fırında cadı kebabı' usulü, öteki tarafı boylayacaktır..

Buraya kadar az-çok, Grimm Kardeşler'in masalına uygun ilerleyen film, daha sonra şirazesinden çıkarak, her türlü saçmalamanın dibine vuracaktır..



Aradan on beş yıl geçmiş, Hansel (Jeremy Renner) ile Gretel (Gemma Arterton), artık 'evde kalma yaşı'na varan birer yetişkin olmuş; cadı öldürmenin doyumsuz tadını aldıklarından dolayı da bunca yıl boyunca avladıklarıyla, alemin en meşhur cadı avcıları haline gelmişlerdir..

Bir zamanlar şekeri bol bulup yediğinden şeker hastası olmuş Hansel'in -son model bir enjektörle- kendine yaptığı insülin iğneleri dışında bir dertleri olmayan kardeşlerin son uğrak yeri Augsburg kasabası olur..




Zira Belediye Başkanı, 'Kan Ayı' denilen bir nevi cadı bayramının gelişini bahane ederek, şimdi de belde çocuklarının başına bela olan Baş Cadı'dan kurtulmak için onlarla anlaşmıştır..

Öte yandan Başkan'a ve Kardeşler'e gıcık olan kasabanın şerifi de kendi avcı ekibini kurarak, 'Hodri meydan' der.. Ve maç başlar..

Malzeme azlığından olsa gerek, bir süredir çocuk masallarına saran ve onlara yeni palavralar ekleyerek, 'büyüklere masallar' haline dönüştüren sinema endüstrisi dur durak bilmiyor..




'Masaldır ne sallasak helaldir' mantığıyla, 'zaman mefhumu' dahil her şeyi birbirine karıştırmaktan kaçınmayan, iki lafı bir araya getirip de doğru dürüst bir diyalog bile oluşturamayan filmde, 'yediden yetmişe' tüm oyunculuklar da yerlerde sürünüyor..

Yapacak doğru dürüst esprisi, söyleyecek tek anlamlı lafı olmayınca da aban gitsin, manyak gibi coşarak kim vurduya giden aksiyona; uçuşsun havada, hatta cümle suratlara da yapışıversin, kuşbaşı doğranmış bol kanlı etler..





Hansel & Gretel: Witch Hunters / Hansel ve Gretel: Cadı Avcıları

Yönetmen ve senarist: Tommy Wirkola
Tür: Aksiyon, fantastik, korku
Oyuncular: Jeremy Renner, Gemma Arterton, Peter Stormare
Yapım: Almanya-ABD, 2013, 88'
  
  1.5 / 5