12.2.13

The Penguin King :: Adını Rex Koydum


Güney kutbunda yaşayan, genç penguen dostlarımızdan Rex, yıllar önce, kuzenleri Larry ve Moe ile birlikte ebeveynlerinden ayrılarak çıktığı uzun yolculuktan, Penguen Kenti'ne geri dönmüştür..

Her genç türdeşinin geçtiği bu maceralı dönemi böylece başarıyla tamamlamış olan Rex, burada artık kendine uygun bir eş bulacak ve onunla birlikte çocuklarını büyüteceklerdir..

Zamanla çocuklarına dönüşecek bir adet yumurtayı bacaklarının arasında tutarak, korkunç soğuklardan ve her türlü düşmanlardan korumak müstakbel baba olarak Rex'in görevidir..
Buna karşılık sevgili eşi de daha sonra doğacak yavruyu beslemek üzre, okyanusa avlanmaya gider..

Anne, karnında biriktirdiği balıklarla geri döndüğünde, yavru da yumurtadan çıkmaya hazırdır artık..
Yeni doğan penguenle bu kez ilgilenme sırası anneye geçmiş, baba Rex de avlanmak üzere uzaklara gitmiştir..
Başlangıçtaki görünümü hiç de penguene benzemeyen ufaklık, zamanla büyüyecek ve babasının ya da annesinin geçtiği aynı yollardan artık o geçecektir..




Belgesellerden hatta animasyonlardan hayatlarının her dönemini artık ezberlediğimiz penguenlerin ve diğer hayvan arkadaşlarının, kendilerine pek de müdahale edilmeden elde edilmiş 'gerçek' görüntülerine dayanan bir film..

Böylesi görüntülerde yer alan bir penguene Rex adını verip seslendirerek kurmacaya dönüştürülen bu yapıma, daha çok çocuklara hitap eden bir 'yarı belgesel' demek mümkün..

Özgün olmasa bile örneğine fazla da rastlanmayan, titiz bir çalışmayla oluşturulmuş bu film, çocukları belgesel sıkıcılığından uzak bir biçimde, genel olarak doğa, özel olarak da penguenler üzerine eğitmenin yolunu bulmuş gibi..




The Penguin King / Penguen Kral


Senaryo: David Attenborough
Tür: Macera, dram, aile
Yapım: İngiltere, 2012, 78'

  /10