8.3.13

Beautiful Creatures :: Sevdim Bir Genç Cadıyı


ABD'nin, bırakın içinde bulunduğumuz yüzyılı, yirminci yüzyıla girdiği bile şüpheli, tuhaf bir kasabasında -haliyle de- tuhaf şeyler olmaktadır..

Dinciliği resmi meslek edinmiş insansı yaratıklardan oluşan bir ahaliye, kitap yasaklamaktan, her türlü sansüre kadar gericilikte sınır tanımayan bir yönetime sahip bu yere (Ne o!. Size de mi yabancı gelmedi yoksa?) 'liseli kız' Lena (Alice Englert)'nın gelişi, bazı olayları da tetikleyecek gibidir..

Aslında -bildiğimiz- bir Cadı olan, ama kendilerine 'Büyü Yapan' denmesini tercih eden bir familyanın en genç üyesi olan Lena'nın -tüm genç cadılar gibi- iyi veya kötü taraf arasında bir seçim yapacağı 16. yaşını doldurmasına az bir zaman kalmıştır..

Annesiz büyüyen, okuyabildiği kadarıyla, yasaklı kitapların anlattığı hayatlara özenen, ilk fırsatta kaçacağı kasabasının halinden şikayetçi, ama kafası da bir hayli karışık bir genç olan Ethan (Alden Ehrenreich), monoton yaşantısına fazlasıyla renk katacak Lena'ya aşık olmakta fazla gecikmez..

Kasabanın kurucusu olan aileye mensup, müthiş zenginliğine rağmen malikanesinde münzevi bir hayat yaşayan Macon (Jeremy Irons), yeğeni Lena'nın 'ölümlü' bir gençle başlayan bu ilişkisine kesinlikle karşı çıkar..




Evet, onların dışında şekillenmiş gerçekler onlara karşı dursa da, aralarındaki bu aşk da başka bir gerçektir..
Ve hem Ethan, hem de Lena, aşkları için mücadeleye hazırdır..

Bu arada beklenen gün gelip çatmış, 'tatlı cadı' Lena'nın kaderini belirleyecek doğum günü için, familyanın belli başlı cadıları bir araya gelmiştir..




Kami Garcia ve Margaret Stohl'un aynı adlı 'çok satan' kitabını, senarist-yönetmenliği üstlenerek beyaz perdeye uyarlayan Richard LaGravenese'i, bundan önceki filmi P.S. I Love You (2007) ile tanıyoruz..

Belli ki, sonunun gelmesini -aylar önce- şenliklerle kutladığımız Twilight'ın yokluğunu fırsat bilen bir zihniyetin tezahürü bir projeyle karşı karşıyayız..
Buna mukabil, o serinin ana şablonu olan, 'normal' kız, 'anormal' erkek durumu burada tersine kullanıldığını görüyoruz; ki bu yaratıcılık için de kendilerini bilhassa kutluyoruz..




Kuşkusuz ki Twilight'tan daha iyi, daha sofistike bir senaryoya sahip filmi 'izlenebilir' kategoriye sokan en önemli özelliği, kasabaya hakim olan mevcut gerici zihniyete aykırı olan duruşu ve ona, 'etken maddesi' cadılık da olsa bir alternatif sunması..

Konusu icabı, kendisine çok iş düşen görsel efektleri 'idare eder' kaliteye sahip film, yeterince inandırıcı ve etkileyici olmayan bir atmosferde oluşturduğu öyküsünü, yine de merakla izletmeyi biliyor..





Beautiful Creatures / Muhteşem Yaratıklar

Yönetmen: Richard LaGravenese
Senaryo: Richard LaGravenese, Margeret Stohl, Kami Garcia
Tür: Dram, fantastik, duygusal
Oyuncular: Alice Englert, Viola Davis, Emma Thompson
Yapım: ABD, 2013, 124'

  2.5 / 5