10.3.13

Elles :: Bir Feministin Dilemması



Biri ergenliğinin isyan günlerini yaşayan- iki çocuk annesi Anne (Juliette Binoche), Elle dergisi için araştırmacı gazetecilik yapan, Feminist duyarlılık sahibi olup -çalışan her kadın gibi- evinin işleriyle de ilgilenen bir kadındır..

Kocasının ortada pek görünmemesini ona olan ilgisizliğine verdiğimiz Anne'ın son araştırma konusu, fahişelik yaparak geçimini sağlayan, üniversite öğrencisi kızlardır..

İki ayrı kızla yaptığı görüşmelerde, sanki hayatında hiç fahişe görmemiş, onlarla ilgili hiçbir şey okumamış biri gibi konuyla ilgili her duyduğu şeye şaşıran, ilk defa fahişelerle röportaj yapan kendisiymiş gibi de bir takım havalara giren ve kızlara, koskoca bir araştırmacı gazeteciye yakışmayacak cahillikte sorular yönelten bu 'enteresan' kadın -planlandığı üzre- hem kişiliğini, hem de evliliğini sorgular hale gelecek ve de -mümkünse- bir değişim yaşamaya başlayacaktır..

Her evlilikte olduğu gibi- ilişkileri giderek, herhangi bir günlük rutine ve tam bir iletişimsizliğe dönüşen bir 'kutsal' ailenin tükenişini, iki küçük yosmanın öyküsüyle birleştirmeye çalışan Malgorzata Szumowska, zayıf senaryoya eşlik eden yetersiz yönetmenliğiyle sınıfta kalıyor..



Juliette Binoche da dahil- çok yanlış bir biçimde takınılan jest ve mimiklerle 'süslü', anlaşılmaz derecede savruk oyunculuklara sahip filmin, çarpıcı olma amaçlı, ancak son derece özenti ve yapaylık kokan son sahnesine -kafayı takmaktansa- gülüp geçmek en iyisi..

Hangi sinemasal akla hizmet ettiği belirsiz, tam anlamıyla saçma sapan bir kurguya ve sürekli netlikle oynayarak nasıl bir etki yaratmayı amaçladığı asla anlaşılamayan görüntü yönetimine ise maalesef gülemedim..




Filmin, fahişeliği gerektiğinden fazla normalleştirerek, okuyabilmek için bu işi yapan gencecik kızların tümünün icra ettikleri -bir erkek olarak, benim bile tüylerimi diken diken eden- bu meslekten memnuniyetlerini açıkça savunması, bana hiç de kabul edilebilir gibi gelmedi.. Üstelik, bir Feminist duyarlılığa sahipmiş gibi de görünürken..

Kızlarla olan görüşme sahnelerinde -zaman zaman- bir belgesel havasına bürünen yapımın, takdir edilebilecek tek özelliği, erotik sahnelerdeki cesareti ve gözü karalığı..
Bunun dışında, övgüye değer hiçbir özelliğini görmediğim, her açıdan vasatın altında kalan bu filmi, erotizm meraklılarına bile -çekinerek- önerebilirim..




Elles / Kadınlar

Yönetmen: Malgorzata Szumowska
Senaryo: Tine Byrckel, Malgorzata Szumowska
Oyuncular: Juliette Binoche, Anais Demoustier, Joanna Kulig
Tür: Dram
Yapım: Fransa-Polonya-Almanya, 2011, 99'

 /10



1 yorum:

  1. sevgili numanserteli,
    akşam yemeği sahnesindeki müzikli kısmı bulamadım ben.
    sen bulabildin mi?

    YanıtlaSil