13.3.13

You Will Meet a Tall Dark Stranger :: Kısmet Çıkmış Falında


Yaşı kemale ermiş ama hormonlarının işi bitmemiş hemen her evli erkek gibi, Alfie (Anthony Hopkins) de mutluluğu ve giden gençliğini yakalamak üzre, gözünü dışarıya dikmiştir..

Önce ayağına pranga olan karısı Helena (Gemma Jones)'dan boşanır; sonra da kendisini oyuncu olarak tanıtan, ama 'kaliteli fahişelik' yaparak geçimini sağlayan Charmaine (Lucy Punch) ile evlenir..

Alfie, genç ama işinin ehli karısıyla gününü gün ederken, 'mutsuz' Helena ise, hayatının akışını şarlatan bir falcının yönlendirmesine bırakmıştır..

Bu boşanmış ikilinin kızları olan Sally (Naomi Watts)'nin evlilik hayatı da ebeveyninden farklı değildir..

Yazdığı ilk romandan sonra, 'yaratıcılık balonu patlamış' bir yazar olarak ortalıkta dolaşan kocası Roy (Josh Brolin)'un ilgisizliğinden bunalan Sally, çalıştığı sanat galerisinin patronu Greg (Antonio Banderas)’e aşık olur..




Roy, ondan geride mi kalacak; o da, karşı pencerede görüp de aşık olduğu, 'güzeller güzeli' Dia (Freida Pinto)'yı gözüne kestirecektir..

Woody Allen'ın, bundan sonra yaptığı tam iki filmi de gördükten sonra, 2010 yılı yapımı bu film anca sinemalarımıza geldi ki, bizdeki film işletmeciliğinin 'allahlık' durumu hakkında net bir fikir daha edinmiş olduk..

Evli olsun olmasın, öyküsündeki her karakterin yeni bir ilişkiye başladığı ya da en azından denediği bu film, 'legal' ve 'illegal' ilişkiler üzerine 'Woody-vari' düşüncelerin esirgenmeden kullanıldığı, hoş esprilerle süslü, sempatik bir yapım..




Woody, evlilik denen kodeste müebbete mahkum edilmiş insancıklara, birazcık da olsa bir umut fısıldar: Belki senin hayatına bir gün 'uzun boylu esmer ve güzel/yakışıklı' biri girmeyebilir; ama, seni yeniden heyecanlandırabilecek 'ortalama' biriyle bir gün, bir araya gelme ihtimali sandığından da yüksektir..

Bir anlatıcının yol göstericiliğinde ilerleyen film, doğruluğu hakkında bir dakika bile düşünülmeden verilmiş, otomatik ve kesin hükümlerden olan, 'evli biriyle ilişki yaşamak çok ayıp, hatta düşünülmesi bile günah' meşhur varsayımının 'iki yüzlü' maskesini çıkarıp atar ki sırf bunun için bile değerlidir..




İnsan davranışı ve psikolojisi üzerine, kendisine kesinlikle uzman diyebileceğimiz bir yönetmen olan Allen, her türden ilişkilerin mantıksızlığına değinirken -kerameti kendinden menkul- bir kutsallık yorganına sarılmış evlilik kurumunu, dokunulamaz bir statüye yükselttikten sonra, kendi ruhlarının ağzına sıçan mutsuz çiftlerin yüzüne bir 'ibret aynası' tutuyor..
Lâkin, kimde bu aynaya bakabilme cesareti var ki?.


You Will Meet a Tall Dark Stranger / Uzun Boylu Esmer Adam

Yönetmen ve senarist: Woody Allen
Tür: Komedi, dram, duygusal
Oyuncular: Anthony Hopkins, Naomi Watts, Josh Brolin
Yapım: ABD-İspanya, 2010, 98'

  3 / 5