2.4.13

32. İstanbul Film Festivali : NTV Belgesel Kuşağı


32. İstanbul Film Festivali tüm hızıyla devam ediyor.
Festival kapsamında, NTV’nin sponsorluğunu üstlendiği NTV Belgesel Kuşağı’nda ses stüdyolarından balıkçı teknelerine, tiyatro sahnesinden kilise mihraplarına, bal kovanlarından istihbarat bürolarına dünyanın dört bir köşesinden 20 çarpıcı belgesel, 2-9 Nisan tarihleri arasında Beyoğlu Sineması’nda izleyicilerle buluşacak.

Bölüm kapsamında, 5 Nisan Cuma günü saat 16.00’da Akbank Sanat’ta Bir Deneysel Sinema Tarihi filminin yönetmeni Pip Chodorov ile yazar, editör, festivalci ve sinemacı Heinz-Peter Schwerfel’ın katılacağı bir söyleşi de gerçekleştirilecek.
Avangart ve deneysel sinemanın çağdaşlarını nasıl yeni alanlara yönlendirdiğinin konuşulacağı söyleşinin moderatörlüğünü Lara Kamhi üstlenecek.

Etkinliği takip etmek için gereken yer kuponu, etkinlik sabahı 10.00’dan itibaren Akbank Sanat’tan temin edilebilecek.


NTV Belgesel Kuşağı’ndaki Müzikli Filmlere Dikkat

Görevimiz Lars / Mission To Lars
2 Nisan Salı, Beyoğlu saat: 19.00 ve 3 Nisan Çarşamba, Beyoğlu saat: 16.00.

Metal müzik dünyasının arka kapısından içeri sızan belgesel film Görevimiz Lars, İngiltere’nin Devon kentinde bir bakımevinde kalan, frajil X sendromu hastası Tom Spicer ve onun hayranı olduğu heavy metal tanrısı Lars Ulrich ile tanışma hayalini gerçekleştirmeye çalışan kardeşlerinin öyküsünü anlatıyor. James Moore ve William Spicer’ın yönettiği filmde Kate Spicer ve Tom Spicer ile birlikte ünlü davulcu Lars Ulrich de rol alıyor.


İnanmaktan Vazgeçme / Stop Believin’: Everyman’s Journey
2 Nisan Salı, Beyoğlu saat: 21.30 ve 3 Nisan Çarşamba, Beyoğlu saat: 11.00

2012 yılında Palm Springs “En İyi Belgesel”  ödülünü kazanan Ramona S. Diaz’ın yönettiği İnanmaktan Vazgeçme, Filipinli Arnel Pineda’nın tam da dibe vurduğunu düşündüğü bir anda Journey’nin gitaristi Neal Schon tarafından keşfedilme öyküsünü anlatıyor. Pineda’nın kendi yolcuğunu izlediğimiz belgesel hem yeni “youtube gençliği”ne hem de yıllarını Journey şarkılarıyla eskitenlere hitap ediyor. Arnel Pineda’nın yanı sıra Neal Schon, Jonathan Cain, Ross Valory ve Deen Castronovo da rol aldığı İnanmaktan Vazgeçme’nin müzikleri ise Maryam Soleiman’a ait.


Radyo Evi / La Maison De La Radio
2 Nisan Salı, Beyoğlu saat: 11.00 ve 7 Nisan Pazar, Beyoğlu saat: 11.00

Radyo Evi, izleyiciyi, görmediği halde birçok kişinin severek dinlediği ve merak ettiği radyonun mahrem dünyasına taşıyor. Radio France’ın Seine Nehri kıyısındaki merkezini gözler önüne seren bu benzersiz belgeselin yönetmeni Nicolas Philibert, belgeselde radyoya ilişkin gözümüzden kaçan noktaları izleyiciyle paylaşıyor.


Sound City
3 Nisan Çarşamba, Beyoğlu saat: 13.30 ve 5 Nisan Cuma, Beyoğlu saat: 19.00

Nirvana ve Foo Fighters’tan tanıdığımız Dave Grohl, “hayatımın en önemli işi” dediği Sound City belgeseli ile zamanında çok şey borçlu olduğu bu stüdyoya vefa borcunu ödüyor. 70’ler, 80’ler ve 90’larda Fleetwood Mac, Neil Young, Stevie Nicks, Tom Petty, Metallica, Nirvana gibi isimlerin albümlerinin kaydedildiği diğer stüdyolar gibi teknolojinin insan faktörünü dışlamasıyla kapanan “Sound City”nin şaşırtıcı, duygu dolu ve eğlenceli görüntülerle dolu hikâyesi, müzik tarihiyle ilgilenen ve iyi bir dinleyici olan herkese hitap ediyor.


Bir Şarkının Peşinde / Searching for Sugar Man
2 Nisan Salı, Beyoğlu saat: 13.30 ve 6 Nisan Cumartesi, Beyoğlu saat: 21.30

Bir Şarkının Peşinde, 60’ların sonunda keşfedilen ve kendi kuşağının önemli müzisyenlerinden biri olacağına inanılarak, ABD’li yapımcıların albümler yaptığı Rodriguez’in hikâyesini konu ediyor. Yönetmen Malik Bendjelloul, eski zaman müzikleriyle umut dolu bir buluşma hikâyesi anlatan bu ilk filminde, sahnede intihar ettiği haberiyle ortadan kaybolmasının ardından, Güney Afrika’da bir özgürlük simgesine dönüşen Rodriguez’in peşine düşüyor.

Sosyal ve Siyasi Sorunlara Değinen Belgeseller 

Ölümcül Yardım / Assistance Mortelle / Fatal Assistance
4 Nisan Perşembe, Beyoğlu saat: 13.30 ve 7 Nisan Pazar, Beyoğlu saat: 21.30

Haitili yönetmen Raoul Peck, Moloch Tropical / Tropikal Tanrı filmini izleyen belgeselde, 2010 yılının Ocak ayında yaşanan ve 250.000 kişinin canına mal olup, 1.200.000 kişiyi de evsiz bırakan depremin ardından toplanan yardımların dağıtımında yaşanan skandalı ele alıyor. Ölümcül Yardım, yardım faaliyetlerinin denetlenmesi için uluslararası bir kurul oluşturulmasına ve milyarlarca dolar yardım toplanmasına rağmen, aradan üç yıl geçtikten sonra fonların gerekli yerlere aktarılmaması ve binlerce kişinin hâlâ çadırlarda yaşaması gibi sorunları gözler önüne seriyor.

 Liderin Gülüşü / Il Sorriso Del Capo / The Smile of the Leader
5 Nisan Cuma, Beyoğlu saat: 21.30 ve 8 Nisan Pazartesi, Beyoğlu saat: 11.00

Yönetmen Marco Becchis belgeselci köklerine geri dönüp Luce Arşivi'nden görüntüler, sesler ve klipler kullandığı Liderin Gülüşü’nde, faşist İtalya manzarasını yeniden inşa ediyor. Kendi liderini ve onun felsefesini yücelten bu rejim, genç erkek ve kızları iyi faşist yurttaşlar olarak yetiştirmenin dışında uluslararası dengeyi tutturmanın elzem olduğu bir ulus imajı yaratmıştı.

194. Devlet / State 194
7 Nisan Pazar, Beyoğlu saat: 19.00 ve 8 Nisan Pazartesi, Beyoğlu saat: 16.00

Hem İsrail hem Filistin’e bambaşka bir açıdan bakan 194. Devlet, iki devlet arasında onyıllar süren bu anlaşmazlığı sona erdirmek için tarihi bir fırsat yakalamaya çabalayan Filistinliler ile İsraillilerin iki devletli bir çözüm yolundaki çalışmalarını anlatıyor. Belgeselin başlangıç noktası ise Filistin Başbakanı Selam Feyyad’ın İsrail’in 1948’de BM’de tanınması sürecinden esinlenerek 2009’da başlattığı kampanya.

Festivalin “NTV Belgesel Kuşağı”nda yer alan 20 film

Liderin Gülüşü / Il Sorriso del Capo / The Smile of the Leader - Marco Bechis
Bir Şarkının Peşinde / Searching for Sugar Man - Malik Bendjelloul
Traviata ve Biz / Traviata et Nous / Becoming Traviata - Philippe Béziat
İp / The Tightrope - Simon Brook
Leviathan - Lucien Castaing- Taylor & Véréna Paravel
Bir Deneysel Sinema Tarihi / Free Radicals: A History of Experimental Film - Pip Chodorov
Marina Abramoviç’in Yaşamı ve Ölümü / Bob Wilson's Life and Death of Marina Abramovic - Giada  Colagrande
İnanmaktan Vazgeçme / Don't Stop Believin': Everyman's Journey - Ramona S. Diaz
Oyuncu Seçimi / Casting by - Tom Donahue
Sapığın İdeoloji Rehberi / The Pervert's Guide To Ideology - Sophie Fiennes
Madonna Ağlıyor / Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God - Alex Gibney
Sound City - Dave Grohl
Baldan Acı / More than Honey - Markus Imhoof
Görevimiz Lars / Mission to Lars - James Moore & William Spicer
Bekçiler / The Gatekeepers - Dror Moreh
Ölümcül Yardım / Assistance Mortelle / Fatal Assistance - Raoul Peck
Radyo Evi / La Maison de la Radio - Nicolas Philibert
194. Devlet / State 194 - Dan Setton
Balkan Ruhu / Balkan Spirit - Hermann Vaske
Roman Polanski: İstenmeyen Adam / Roman Polanski: Odd Man Out - Marina Zenovich