28.4.13

Kuma :: Gelin Ayşe Kuma Olmuş


Anadolu’nun bir köyünde yaşayan 'güzeller güzeli' Ayşe (Begüm Akkaya), babasının tartışılmaz kararıyla, Avusturya'da yaşayan bir Türk ailesine, adeta bir 'mal' gibi satılır..

Bundan böyle Viyana'da yaşayacak gelin Ayşe'nin dramı bu kadarıyla kalsa yine iyidir..
Elaleme karşı, ailenin oğluyla evlenmiş gibi gösterilse de aslında babaya, ikinci bir karı olarak seçilmiştir..
İşin daha da tuhafı, bunu isteyen ve gerçekleştiren kişi, altı çocuklu ailenin 'başat' karakterli annesi Fatma (Nihal Koldaş)'dır..

Yakalandığı kanser belası yüzünden fazla bi ömrü kalmadığını düşünen 'fedakâr' anne, çok sevdiği eşi ve çocuklarını kendisine emanet edebileceği temiz kalpli, iyi huylu birini bulmanın mutluluğu içindedir..


'Şanslı baba' başta olmak üzere kimsenin bu durumdan şikâyeti yoktur, ama ailenin -biri evli- iki kızı, bu genç kumayı kabullenmeye pek yanaşmazlar..




Yalnız, bir süre sonra gerçekleşen sürpriz bir gelişme, ailenin şimdiye kadar iyi-kötü kurulmuş ve alışılmış olan dengesini fena bozacaktır..

Anlattığı öykü kadar, sinema sanatına da hakim bir yönetmene lâyık bir iş ortaya koyan Umut Dağ, oldukça çeşitli ve renkli yan karakterlerle zenginleştirdiği filminin hemen ortasına damga vuran 'ters köşe' sürpriziyle seyirciyi feci şaşırtıyor..

Genelde 'becerikli kocaların, eskiyen karılarını boşamadan, genç bir kadınla daha evlenip mutlu olmasıdır' biçiminde tarif edilebilecek 'kuma müessesesi'ni kullanan film, özetinden de anlaşılacağı üzre, alışılmıştan oldukça farklı bir kuma hikayesini, gayet başarılı bir biçimde anlatıyor..




Avusturya gibi, Avrupa'nın orta yerinde, gelenek ve göreneklerini -neredeyse- Anadolu'nun bir kasabasında gibi yaşayıp yaşatan, hatta onların kölesi olan Türkler hakkındaki bu tespitlerin müthiş bir gözleme dayandığı kesin; ancak bunu, Avusturya'da doğmuş büyümüş ve eğitim görmüş bir senarist yönetmenin başardığını görmek hem şaşırtıcı, hem de takdire şayan..

Son tahlilde, Aşık Serteli der ki: Ne kadar 'iyi niyetli' olursa olsun, kendi doğrusunu tartışılmaz, kendince planlayıp çizdiği hayat çizgisini de tek doğru kabul eden bir 'saygın' insanın içyüzünü, kaderine sahip olmaya çalıştığı o muhatabının özgürce ya da içgüdüyle almak istediği kararlara, tüm şiddetiyle karşı çıkarken göreceksin; ki sakın şaşırma dostum..






3.5/5



Yönetmen: Umut Dağ
Senaryo: Umut Dağ, Petra Ladinigg
Oyuncular: Nihal Koldaş, Begüm Akkaya, Vedat Erincin, Dilara Karabayır
Yapım: 2012, Avusturya, 93 dk.



1 yorum:

  1. izledim ve cok etkilendim bastan yarisina varmadan kapatirim diye düsündüm ama Begüm Akkaya nin oyunculugu gercekten cok etkileyiciydi..
    güzel bi drama olmus.

    YanıtlaSil