14.4.13

Now Is Good :: Ey Ölüm Adın Batsın!.


Daha çok genç yaşta Lösemi (Kan kanseri)'ye yakalanmış bir hanım kızımız olan Tessa Scott (Dakota Fanning), yıllarca gördüğü tedavilerin sonrasında doktorundan, iyileşmesinin artık mümkün olamayacağı bilgisini almıştır..

Çocuklarına ilgisiz bir kadın olan annesinden boşanmış babası (Paddy Considine) ve erkek kardeşiyle yaşayan Tessa için ölüme giden yol, geçen her saniyede daha da kısalmaktadır..

Ne yaparsa yapsın, pek yakında öleceğinin bilincinde olan 'kadersiz' kız, son günlerini, hastanede tedavi olarak değil de, dolu dolu yaşayarak, şimdiye kadar denemediği şeyleri yaparak geçirme kararı alır..

'Ölmeden önce yapılacaklar listesi' bir hayli kalabalıktır..


Sırası geldikçe ya da aklına estikçe, tek yakın arkadaşı Zoey (Kaya Scodelario) ile birlikte gerçekleştirmeye çalışır bunları..

Acı sürecin sonuna doğru, Adam (Jeremy Irvine) adlı -aynı zamanda komşusu olan- genç bir çocukla yakınlaşarak aşkla tanışması, listedeki bir kaç maddeyi kendiliğinden temizlerken, bazılarının da artık pek bi anlamı kalmamış gibidir..




Senarist-yönetmen Ol Parker'ın -Jenny Downham'ın 'Before I Die' adlı romanından beyaz perdeye uyarladığı- bu ikinci filmini izlerken aklımdan geçen düşünce tam bir çaresizlik örneğidir: Ölüm o kadar dehşet verici bir gerçek ki insanın buna isyanı bile kursağında kalıyor..

Konusu itibarıyla daha en baştan duyguları harekete geçiren film, alabildiğine istismara açık bu mevzuyu, hem duyguların yoğunlaştığı sahneleri abartmayarak, hem de Tessa'nın baş eğmeyen tavırlarına ve içinden yükselen 'sessiz isyana' ağırlık vererek, dengede tutuyor..




Yine de eğer gerçek hayatınızda benzer bir dertten mustarip bir yakınınız olduysa, sizi çok etkileyebilir ve gününüzü zehir edebilir, uyarayım..

İnsan sevdiği birini kaybederken, onunla -nasıl ve ne şekilde olursa olsun- yeniden buluşmaya, yanında olduğunu hissetmeye çoktan hazırdır; tıpkı Tessa'nın küçük kardeşinin, ondan hayalet olarak geri dönmesini ve kendisine musallat olmasını istediği gibi..

Kızın yaşını göz önüne alırsak eğer, ortada alınmış çok zor ve çok radikal bir karar var; 'tedaviden vazgeçmek ve ölümü beklemek' gibi..




Filmin süresi boyunca, 'Bu kızın yerinde eğer ben olsaydım ne yapar, nasıl davranırdım?' sorusu kafanızdan hiç çıkmıyor..
O an aklınıza gelenlerle Tessa'nın eylemlerini karşılaştırıyor hatta onu yargılıyorsunuz..

Konu açısından benim korkum, sadece, Tessa'nın ölmeden önce yapmak istediklerine bir bir odaklanması ve olayı saçma sapan bir yarışmaya çevirmesiydi..
Ki asla bu yola sapılmadı ve bu süreç çok doğal bi şekilde, tıpkı hayatın normal akışı içersindeymiş gibi akıp gitti..

Aşkın, öyle çağırmakla gelen, git deyince de giden, 'ısmarlama' bir şey olmadığını da çıtlatan filmi izlerken, doğrusu insan ağlamamak için kendini zor tutuyor ve ister istemez doluyor, doluyor; babanın aniden ağlamaya başladığı o sahneyle birlikte de gözyaşlarını bırakıveriyor..







3.5/5


Now Is Good / Aşk, Şimdi

Yönetmen: Ol Parker
Senaryo: Jenny Downham (kitap), Ol Parker
Tür: Dram, duygusal
Oyuncular: Dakota Fanning, Paddy Considine, Jeremy Irvine, Kaya Scodelario
Yapım: İngiltere, 2012, 103'