23.4.13

The Last Stand :: Kasabanın Şerefli Şerifi


Bir zamanlar, arkadaşlarının tümünün öldüğü bir operasyondan sağ kurtulunca, görevli olduğu Los Angeles Polis Departmanı’nın Narkotik bölümünden istifa eden Ray Owens (Arnold Schwarzenegger), uzunca bir süredir, sessiz sakin bir sınır kasabası olan Sommerton’da şeriflik yaparak, göbek büyütmektedir..

Ancak onun bu huzurlu ortamı, ülkenin en azılı uyuşturucu mafyasının lideri olan Gabriel Cortez (Eduardo Noriega)'in FBI’ın elinden kaçmasıyla bozulacaktır..

Çünkü Cortez, modifiye edilerek neredeyse uçacak duruma gelmiş bir Corvette'e binmiş, son hızla Meksika sınırına doğru gelmektedir..

Bu azılı kanun kaçağının sınırı geçebileceği bölgenin en yakınında, Sommerton kasabasının bulunması üzerine, bizim 'Kahraman Şerif' de gerekli önlemleri almak üzere harekete geçer..


Her biri diğerinden komik ve tuhaf küçük ekibini oluşturan 'yaşlı kurt', bir kahramanlık destanı daha yazmaya hazırdır..




İlk bakışta pek ilgisi yok gibi görünse de, bütün filmi adeta saran -komedi ağırlıklı- 'kovboy filmi' havası, özellikle yapılmış bir tercih olmalı..
Tamam, espriler genel olarak pek güldürmüyor ama, bu filmin ciddi hali de hiç çekilmezdi yahu..

Kahraman Şerif'in, yolu kasabaya düşen haydutlara, adamlarıyla birlikte karşı durması..
Hatta bunu yaparken, kodesteki 'iyi' tutukludan da faydalanmak için onu serbest bırakması..
Üstelik bir de yumrukların konuştuğu bir düelloyla finale doğru gitmesi falan, hep bu 'western' havasının tezahürlerinden..




Elbette burada, atların yerini, hızı limitlerini zorlayan arabalar, Revolver'lerin yerini de ortalığı cehenneme çeviren süper silahlar almıştır..

A Tale of Two Sisters (2003), A Bittersweet Life (2005), I Saw the Devil (2010) gibi birbirinden mükemmel ve sıradışı filmleriyle tanıdığımız Güney Koreli yönetmen Jee-woon Kim'in bu ilk Hollywood macerası, böylesine sıradan bir aksiyon filmiyle mi başlamalıydı, tartışılır tabii..
Öte yandan, kendince bir tercih yapan yönetmeni suçlayacak halimiz de yok elbet..

Sonuçta Kim, aksiyonu mebzul bir suç filminin, hatta bir western filminin tüm kalıplarını kullanarak oluşturulmuş klişe bir senaryodan yapılabilecek en eğlenceli işi ustalıkla kotarmış; işte hepsi bu..






2.5/5


The Last Stand / Geçit Yok

Yönetmen: Jee-woon Kim
Senaryo: Andrew Knauer
Tür: Aksiyon, polisiye, gerilim
Oyuncular: Arnold Schwarzenegger, Forest Whitaker, Johnny Knoxville
Yapım: ABD, 2013, 107'