17.4.13

The Paperboy :: Cehennem Sıcağında


Altmışlı yıllarda ve ABD’nin güney eyaletlerinden birindeyiz..
Babası ve ağbisi gibi gazeteci olmaya aday, yakışıklı genç Jack 'Paperboy' Jansen (Zac Efron)'ın ve de ailesinin öyküsünü, evlerinde hizmetçi olarak çalışan Anita Chester (Macy Gray)'dan dinleriz..

Annesiz büyümüş Jack'in en iyi dostu olan bu zenci kadının anlattığına göre, ağbi Ward Jansen (Matthew McConaughey), gazeteci arkadaşı Yardley Acheman (David Oyelowo) ile birlikte -elbette mesleklerinde yükselmek amacıyla- bir cinayetin iç yüzünü ortaya çıkarmanın peşindedir..

Şerifi öldürdüğü öne sürülerek idama mahkum edilmiş Hillary Van Wetter (John Cusack)'in -ki adam aslında, cinsi sapık bir psikopattır- masum olduğuna inanan 'Jack-Ward-Yardley' üçlüsü Hillary'nin mektuplaşarak aşk yaşadığı 'hafifmeşrep' Charlotte Bless (Nicole Kidman)'u da yanlarına alarak, hapishaneye giderler..

Görüşmede, 'mektup arkadaşları' arasında yaşanan ve herkesin içinde gerçekleşen, 'uzaktan hissettirmeli' bir seks seansı dışında işe yarar bi gelişme olmaz..




Ancak, gençliğine ve yakışıklılığına karşın kızlarla arası pek de iyi olmayan Paperboy Jack için -kıskançlık da dahil- aşka dair acayip gelişmeler olmaktadır..

Etrafına adeta seks dalgaları yayan Charlotte ile daha görür görmez ona aşık olan Jack arasındaki bu tutku zaten -her anlamda- cehennem sıcağının yaşandığı bu 'netameli' ortamı, daha da bi ısıtıp, gerecektir..

Precious (2009) ile mükemmel bir iş çıkarmış olan yönetmen Lee Daniels, Peter Dexter'in bir romanından uyarladığı The Paperboy'la aynı başarıyı gösteremese de her haliyle 'sıradışı' bir filme imza atmış..




İçgüdüselliği bilhassa vurgulanan 'Hardcore' sevişmelerden, Nicole Kidman’ın Zac Efron’un üzerine 'resmen' işemesine kadar 'görmelere seza' sahneler içeren bu gerilim, yarattığı ve hep içinde tuttuğu 'bunaltıcı' atmosferiyle de oldukça rahatsız edici ve zorlayıcı bir deneyim yaşatıyor..

Anlattığı tuhaf hikâyesiyle biçemini koşut kılmayı bilen filmde, özellikle Nicole Kidman ve Matthew McConaughey'in performansları göz kamaştırıcı..
Filmin belki de tek 'normal' karakteri Anita'yı canlandıran Macy Gray de çok iyi..

İlk bakışta en önemli kusur olarak senaryodaki dağınıklık gösterilebilir; ancak, yeniden düşünüldüğünde bu düzensizliğin filmin genel görünümüne yakıştığı da söylenebilir..




Belli ki, başta 'gerçek kadın' olmak üzere, insanı çözmüş bir yazarın metninden ilham alan Lee Daniels'in yarattığı, anlaşılmak için de izleyicisinden sabırlı bir çaba beklediği bu 'tuhaf' dünyadan epeyi bi etkilendim..

Sizi temin ederim ki bu 'pis' filmi izlerken, tüm atmosferini kaplayan nemli sıcağın bunaltısını hissedecek, şehvetin, alkolün, bataklığın, kanın, sidiğin ve bokun kokusunu duyacaksınız..


The Paperboy / Gazeteci Çocuk

Yönetmen: Lee Daniels
Senaryo: Lee Daniels, Peter Dexter (kitap)
Tür: Gerilim
Oyuncular: Zac Efron, Matthew McConaughey, Nicole Kidman
Yapım: ABD, 2012, 107′

7,5 
 /10