10.5.13

Bernie :: Ne Yaptın Sen?!


Teksas'ın küçük bir kasabasında faaliyet gösteren bir 'cenaze evi'nde müdür yardımcılığı yapan Bernie Tiede (Jack Black), işini -yaratıcılığını da kullanarak- fevkaladenin fevkinde yapan, herkesle, bilhassa da yaşlı kadınlarla tüm samimi duygusallığıyla ilgilenen, çocukların Noel Baba'sı, büyüklerin en yakın, en samimi dostu kıvamında, herkese her türlü yardıma hazır vaziyette ortalıkta dolaşan, iyilik abidesi bir adamdır..

Hatta adamdan da öte, adeta göklerden bu kasabaya armağan olsun diye indirilmiş, pek neşeli, pek güzel sesli, tombul bir melektir o..

Böyle birinin cinayet işleyebileceği hiç aklınıza gelir mi?.
Eğer karşınızda sizi adeta buna teşvik eden 'cadaloz' bir kadın varsa, bu mümkün bence.. Kendimden biliyorum..

Bernie'nin cadalozu da, çok zengin kocası daha yeni ölen, dul bayan Marjorie Nugent (Shirley MacLaine) olur..




Kahramanımız -her kocası ölen kadına yaptığı gibi- ona da saygılı bir yakınlık göstermiş ama bu huysuz kadın -bencileyin- hassas ruhlu biri olan dostumuzu fena terslemiştir..
Bernie, elbette bundan yılmayacak, ısrarlı dostluk girişimlerinin karşılığını görerek, tüm kasabalının kendisinden nefret ettiği Marjorie ile şahane bir arkadaşlık kuracaktır..

Aynı evde kalmaya başlayan bu ikili, her yere birlikte gitmekte hatta dünya turlarına bile çıkmaktadırlar..
Bernie, artık bu kadının tek dostu, şoförü, uşağı, her şeyi durumuna gelmiştir..




Aman sakın yanlış anlaşılmasın, aralarında cinsellik anlamında hiçbir hareketlenme yoktur..
Cinsellik de ne demek!.
Hem dedim ya, adam değil ki bir melektir o, melek..

Ancak, bunca samimiyet, yakınlık sonunda sahiplenmeyi de beraberinde getirecek, bu muhteris kadının giderek artan bencilce istekleri, baskıları ve kısıtlamalarıyla bunalan dostumuz, bir 'Armadillo tüfeği'ni kaptığı gibi onu öldürecek; cesetini de, ilerde gerçekleşecek güzel bir cenaze töreniyle toprağa vermek üzre -şimdilik- bir derin dondurucuya koyacaktır..

Yönetmen Richard Linklater, daha önce -şahane bir müzikal komedi olan- The School of Rock (2003)’ta beraber çalıştığı Jack Black ile yeniden bir araya geliyor..
Onun kadar iyi olmasa da, gerçek bir hayat öyküsünden uyarlanarak, belgeselle kurmacayı gayet başarılı bir biçimde buluşturan bu film de baştan sona devam eden bir merak hissiyle ve zevkle izleniyor..




Gayet 'özel' bir suç dramını, sululuktan uzak, düzeyli bir komediyle yumuşatarak sunan filmi, -beklendiği üzre- Jack Black alıp götürürken, efsane oyuncu Shirley MacLaine'in ona eşliği de elbette kusursuz..

Film, her şey olup bittikten sonra, kasaba sakinleriyle -konuyla ilgili- yapılan 'belgeselvari' röportajları, belli aralıklarla görüntüye getirerek ilerliyor..

Bu çekimlerin, şu hayatta başlarına gelen -belki de- en güzel şey olan Bernie'yi asla unutmayan 'gerçek' kasabalılarla oluşturulması ve finalde, gerçek Bernie ve Marjorie'nin gerçek görüntülerine de yer verilmesi, filmin güzel özelliklerinden..




Röportajların film boyunca sürmesi ve sekans aralarına girerek, seyirciyi kurmacadan koparan bir etki yapması, benim de canımı biraz sıktı; ama daha sonra düşünüp, bunun kurgudan kaynaklanan bir zorunluluk olduğunu fark edince, şimdi bu hususa daha hoşgörülü bakıyorum..

Katil ve maktulun belirgin özellikleriyle, daha da bi tartışılır durum arz eden 'suç ve ceza' üzerine düşünme ihtiyacı hissettiren film, insanın zihninde bir 'ikilem' de yaratıyor..
Hayatını bir melek misali sürdüren bir adam, saniyelik bir akıl tutulmasıyla işlediği bir suçtan ötürü böylesine ağır bir cezayı hak ediyor mu?.
Hem de öldürülmeyi mükemmel bir şekilde hak eden -kardeşi, oğlu ve torunları dahil- herkesin nefretle bahsettiği bir kadını öldürdü diye..

Adaletin pek de adil bir şey olmadığını kabul etmek zorundayız sanırım..





Bernie / Bernie'nin Suçu Ne?

Yönetmen: Richard Linklater
Senaryo: Skip Hollandsworth
Tür: Dram, Suç, Komedi
Oyuncular: Jack Black, Shirley MacLaine, Matthew McConaughey
Yapım: ABD, 2011, 99'

  3.5 / 5