29.5.13

Dans La Maison :: Herkes Kendi Evinde..


Bir lisede edebiyat öğretmenliği yapan Germain (Fabrice Luchini)'in, resim galerisi işleten karısı Jeanne (Kristin Scott Thomas) ile mutlu denebilecek bir yaşantısı vardır..

Okula yeni başlayan Claude Garcia (Ernst Umhauer) adlı 'tuhaf' bir çocuğun varlığıyla, onun bu mutlu ama monoton hayatı, allak bullak olacaktır..

Annesiz ve ailesiz büyümüş on altı yaşındaki bu 'mutsuz' çocuğun, sinsice uyguladığı bir planı vardır..
Sınıf arkadaşlarından biriyle samimi olup evine girecek ve başta 'seksi' anne olmak üzere, bu aileyle sıcak ilişkiler kuracaktır..

Yaşadığı her şeyi, tüm çıplaklığıyla ve edebi bir dille yazarak kendisine bir kompozisyon ödevi gibi ileten Claude'u, hem yazarlıktaki başarısı sebebiyle, hem de bu heyecanlı öykülerinin devamını merak etmesiyle destekleyen Germain'in, giderek kontrolü güçleşen bir canavar yarattığının farkına varması, bizzat kendisi için de iyi olacaktır..



En son Potiche (2010) adlı bir komediyle karşımıza çıkan François Ozon, bir tiyatro oyunundan uyarlayıp yönettiği, gerilim ve gizem ağırlıklı bu filmiyle, kariyerinin en iyi filmlerinden birine imza atıyor..

Bir aile yokluğunu, daha da önemlisi bir anne eksikliğini iliklerine kadar hisseden bir ergen oğlanın eylemlerinin -bilinçaltı yönlendirmeyle- belki biraz yapıcı, ama daha da çok, yıkıcı bir sonuç doğuracağını görmek hiç de zor değil..




Öte yandan, aynı çocuktan, hiç de adil paylaşılmayan şu hayatın nimetlerinden kendince yararlanmaya kalkıştığında, diğerlerine zarar vereceğini düşünmesini beklemek de bana hiç anlamlı gelmiyor..

Bu arada Ozon, gerçekleri hep gözlerden kaçırmayı bir marifet sananlara nanik yaparak -dışardan görüldüğü kadarıyla- evliliği 'çok iyi' yürüyen çiftlerin istikballerinin ne denli pamuk ipliğine bağlı olduğunu pek bi güzel ortaya koyuyor..





Yönetmen: François Ozon
Senaryo: Juan Mayorga (oyun), François Ozon (senaryo)
Oyuncular: Fabrice Luchini, Ernst Umhauer, Kristin Scott Thomas
Yapım: 2012, Fransa, 105'

 /10