1.5.13

Side Effects :: Ablixa Kullan Sen De Kazan


Genç, güzel ve evli bir kadın olan Emily (Rooney Mara)'nin New York’ta, yüksek standartlar sunan lüks yaşantısı, sevgili kocası Martin (Channing Tatum)'in yolsuzluk suçundan hapse girmesiyle alt üst olur..

Bir reklam şirketinde çalışan Emily, küçük bir apartman dairesine taşınmak zorunda kalacak, bu ani düşüş 'hassas' bünyesine ağır gelince de depresyona girmesi artık kaçınılmaz olacaktır..

Kocasının dört yıllık cezasının bitmesine yakın giriştiği intihardan ucuz kurtulan genç kadının tedavisini, 'yakışıklı' psikiyatr Jonathan Banks (Jude Law) üstlenecektir..

Daha önceleri -olgun ve dolgun güzelliğiyle meslektaşları arasından kolayca sıyrılan- Dr. Victoria Siebert (Catherine Zeta-Jones)'in muayene odasından da geçmiş Emily'nin, yeni psikiyatrı Dr. Banks'in uyguladığı yoğun ilaç tedavisine nasıl cevap vereceği hepimizin merakını muciptir..

Her türlü filmin yetenekli ama fabrikasyona teşne yönetmeni Steven Soderbergh, 'son filmim' diye duyurduğu -ben inanmadım ya o ayrı- Side Effects ile bundan önceki filmi Magic Mike (2012) ile yeniden üst düzeylere çıkardığı kalitesini daha da yükselterek, iyi bir 'emeklilik finali' yapıyor..




İnsan sağlığına dair hassasiyetlerinden ziyade, kasalarına girecek paranın hacimsel akış hızının derdindeki ilaç sektöründe dönen dolaplara, özellikle de ekonomik bazlı 'doktor-sektör' çıkar ilişkilerine yönelik tavrından dolayı, senarist Scott Z. Burns'u kutlamak gerekir..
Yalnız, aynı senaristin yine Soderbergh'le çalıştığı Contagion (2011)'da aynı sektörü kutsamaya çalıştığını da unutmuş değilim..

Bu arada, filmin başından itibaren bariz bir biçimde, 'üzerinde durulacak' izlenimi verilen -özellikle de psikiyatrik- ilaçların yan etkilerine dair eleştirel tavrın, 'placebo' etkisiyle yumuşatılmasından da pek hoşlanmadım..




Yine de, başta ABD olmak üzere dünyadaki milyonlarca insanı 'bağımlı' hale getiren antidepresan ilaçların yan etkileriyle ortaya çıkan problemlerin, iyileştireceği iddia edilen semptomlardan daha baskın olduğu gerçeğini hatırlatması bile gayet önemli bence..

'Lisbeth Salander' rolüyle rüyalarımın 'arızalı gotik güzeli' mertebesine yükselmiş Rooney Mara, 'çok yönlü' karakterinin tüm nüanslarını kullanarak mükemmel bir 'oyun' sergilerken, karşısındaki bir numaralı partneri Jude Law da tüm tecrübesini konuşturuyor..

Özetle film, iyi oyunculuk performansını, sürükleyici bir kurguyla üst düzeye çıkaran, gerilimi müthiş bir suç draması..





Side Effects / Acı Reçete

Yönetmen: Steven Soderbergh
Senaryo: Scott Z. Burns
Tür: Polisiye, dram, gerilim
Oyuncular: Rooney Mara, Channing Tatum, Jude Law
Yapım: ABD, 2013, 106′

  4 / 5