6.5.13

Stand Up Guys :: 'Biz daha ölmedik lan!'


Bir zamanlar her türlü suça bulaşmış bir adam olan Val (Al Pacino), bi ihtimal, diğer çete elemanlarını ele vermemenin de cezası olarak yirmi sekiz yıl yattığı hapisten, şartlı tahliyeyle salıverilmiştir..

En iyi 'çete' arkadaşı Doc (Christopher Walken), onu hapishanenin kapısında karşılar ve kendi evinde misafir eder..

Bu ikilinin arasında eski ve sağlam bir dostluk vardır tamam ama, eski patronları Claphands (Mark Margolis)'in de -Val'le ilgili olarak- Doc'tan 'kesinlikle' yapmasını istediği bir icraat vardır..

Eski çetenin diğer bi üyesi olan ve şu sıralar huzurevinde yaşayan Hirsch (Alan Arkin)'i de aralarına alarak, 'Üç Ahbap Çavuş'a dönüşen bu yaşlı ama mafyöz arkadaşlar, bunca yıldan sonra bile formlarını pek kaybetmemiş gibidirler..

Noah Haidle'ın senaryosunu yazdığı, yılların aktörü Fisher Stevens'ın yönettiği film, Val'in salıverilmesinden sonraki 24 saati anlatıyor..




Al Pacino'nun canlandırdığı, gençliğini dışarda bırakıp içeriye düşmüş ve orada yaşlanmış bir adama has davranışlara, kimseyi umursamaz, ukala bir girişkenliğe sahip karakter ile Christopher Walken'ın 'görevi' nedeniyle düşünceli, aslında soğukkanlı, kararlı, kibar ve acılarını içinde yaşayan karakterinin birlikte bulundukları -filmin de büyük bir kısmını oluşturan- sahnelerin tadı gerçekten doyumsuzdu..

Tamamen ünlü oyuncular canlandırmasına karşın, kahramanların, bir zamanlar -gerçekten de- birlikte çok şeyler yaşamış üç eski arkadaş olduklarına böylesine ikna olmamın altında, oyunculuklar kadar, yönetmenin, çok doğal sahneler yaratabilmesinde yatıyor olmalı..




Patronları Claphands'in emekli ettiği, çok şey yaşamış, çok badire atlatmış bu üç 'eski tüfek'in, eski günleri andığı ve 'Biz daha ölmedik lan!' diyerek yeni maceralara daldığı Stand Up Guys, sinema deyince aklına salt aksiyon gelen -yani melali anlamayan- neslin dışında kalan 'aklı başında' seyircisini arayan, duygusallığı ağırlık oluştursa da aksiyonu ihmal etmeyen, esprisi bol diyaloglarla süslü senaryosuyla da son derece keyif veren, iyi bir film..





Stand Up Guys / Eski Dostlar

Yönetmen: Fisher Stevens
Senaryo: Noah Haidle
Oyuncular: Al Pacino, Christopher Walken, Alan Arkin, Mark Margolis
Yapım: 2012 / ABD / 95 dk.

  3.5 / 5